Διπλοπενιές [1966]


diplopenies

Είδος: Μιούζικαλ
Σκηνοθεσία: Σκαλενάκης Γιώργος
Σενάριο: Σακελλάριος Αλέκος, Βαρδουλάκη Ειρήνη
Παραγωγή: Δαμασκηνός Θ., Μιχαηλίδης Π.
Πρωταγωνιστούν: Βουγιουκλάκη Αλίκη, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Αυλωνίτης Βασίλης, Παπαγιαννόπουλος Διονύσης, Διαλυνά Ρίκα, Καστούρα Σάσα, Εξαρχάκος Χρόνης, Πλατής Νικήτας, Λοχαϊτης Πέτρος, Καρύδης Ντίνος, Ζαρταλούδης Αλέκος, Ανθόπουλος Μπάμπης, Μαλλιαγρός Άρης, Φέρμας Νίκος, Λιονάκης Στέλιος, Τσάκωνας Ανδρέας. Μεθυμάκης Φιλήμων, Κόκκοτας Σταμάτης, Μεσσαλάς Γιώργος, Βλάχου Νίνα, Μεριδιώτου Βάσω, Ροντοπούλου Αντουάν, Τσολακάκης Στέλιος και η Φτερού.
Διάρκεια: 74
Εισιτήρια: 463853
Α' Προβολή: 14/3/1966

Υπόθεση:

Ο Γρηγόρης δουλεύει σκληρά στις οικοδομές για να μπορέσει να κάνει όσο πιο άνετη μπορεί τη ζωή της Μαρίνας, που μόλις παντρεύτηκε. Στις οικοδομές θα τον ανακαλύψουν οι μουσικοί ενός λαϊκού κέντρου που θα τον πάρουν μαζί τους. Για ένα μικρό διάστημα θα δουλέψει και στις δύο δουλειές, αλλά πολύ σύντομα θα αφοσιωθεί μόνο στο τραγούδι. Η Μαρίνα δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις σχέσεις του Γρηγόρη με τις πελάτισσες του κέντρου και κυρίως με την πλούσια κυρία Ρίκα...

Σχόλια:

Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα του Αιγυπτιώτη σκηνοθέτη, Γιώργου Σκαλενάκη, που σπούδασε και ξεκίνησε την καριέρα του στην Τσεχοσλοβακία. Η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ των Καννών (1966), όπου πραγματοποίησε καλές αγορές, και έκανε καριέρα στο εξωτερικό με τον τίτλο Dancing The Syrtaki. Η μαεστρία του σκηνοθέτη, είχε φανεί από την πρώτη του Τσέχικη ταινία, Τελευταίος Σταθμός, Ρυθμός - μια ταινία γεμάτη κέφι και οπτικό ρυθμό, χαρακτηριστικό του Τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου. Η ταινία του Σκαλενάκη, θεωρήθηκε η πρώτη πετυχημένη απόπειρα δημιουργία Ελληνικού Μιούζικαλ, χωρίς ξένες επιρροές. Η εξωφρενική (κατά τη γνώμη του Φιλοποίμενα Φίνου) οικονόμική απαίτηση της Αλίκης Βουγιουκλάκης (500.000 δραχμές) οδήγησε σε διάλυση την μεγάλη κοινοπραξία της εποχής Φίνος Φιλμ - Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης, που υποσχόταν πολλά για το μέλλον του Ελλην. Κιν/φου..

Οι Διπλοπενιές έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 1966 με τον τίτλο "Dancing the Syrtaki", αλλά ταξίδεψαν και ως τις Κάννες, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να χορεύει χασάπικο το "Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια".

Ατάκες:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ (ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ): Δε μου λες; Εσύ θα άντεχες αν έβλεπες τη γυναίκα σου πάνω στο τραπέζι να χορεύει;
ΜΠΟΥΖΟΥΚΤΖΗΣ (ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ): Τώρα, να σου πω... Εγώ θα άντεχα. Το τραπέζι δε θ´ άντεχε, γιατί η κυρά Παναγιώτα είναι εκατόν πενήντα κιλά...


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761