Νόμος 4000 [1962]


nomos4000


Είδος:
Κοινωνικό
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Δαλιανίδης Γιάννης
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Διαμαντόπουλος Βασίλης, Λάσκαρη Ζωή, Βουλγαρίδης Βαγγέλης, Ζαφειρίου Ελένη, Βουτσάς Κώστας, Λιάσκου Χλόη, Γώγου Κατερίνα, Χέλμη Κατερίνα, Διανέλλος Λαυρέντης, Ζωγράφου Αλίκη, Μιχαηλίδου Αθηνά, Μουσούρης Σπύρος, Ναός Κώστας, Τζανετάκος Αλέκος, Παπαχρήστος Κώστας, Τσιτσόπουλος Γιώργος, Παπαδόπουλος Θανάσης, Γρηγορίου Γιώργος, Τζίφος Γιώργος, Γαβριηλίδης Γιώργος, Μπάρτον Εύα, Σογιούλ Θάνος, Νιάκας Χριστόφορος, Πανόπουλος Τάκης, Πλυτζανόπουλος Τ., Λουλουδάκη Κία.
Διάρκεια: 93
Εισητήρια: 118841
Α' Προβολή: 29/10/1962

Υπόθεση:

Ο Ανδρέας Οικονόμου είναι καθηγητής στο Γυμνάσιο και μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρός στο τομέα της πειθαρχίας. Η κόρη του Μαρία, έχει σχέσεις με τον μαθητή του Γιώργο, που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σχέση των γονιών του. Ο Ανδρέας προσπαθεί να διώξει την πόρνη Βούλα, από το υπόγειο της πολυκατοικίας που μένουν...

Σχόλια:

Η δεύτερη "οργισμένη" ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη μετά τον υπερεπιτυχημένο Κατήφορο και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος στον πιο χαρακτηριστικό ρόλο της καριέρας του. Η ταινία θεωρήθηκε Άκρως Ακατάλληλην δία Ανηλίκους που κάθε άλλο παρά τροχοπέδη αποτέλεσε για την μεγάλη εισπρακτική της επιτυχία. Ο "πραγματικός" νόμος 4000, ψηφίστηκε το 1958 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του γηραιότερου και στις 3 Σεπτεμβρίου του 1958 τέσσερις νεαροί Αθηναίοι "τέντυ-μπόϊδες" διαπομπέυτηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας κουρεμένοι με την ψιλή φορώντας χειροπέδες για το τρομερό ολίσθημα της εξύβρισης κατά της Αρχής!

Ατάκες:

ΙΕΡΟΔΟΥΛΗ (ΧΕΛΜΗ): Δε θα πω τίποτα κύριε καθηγητά. Στην τιμή μου! Γιατί έχω κι εγώ τιμή, να εδώ μέσα! (δείχνοντας την καρδιά της).

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων:
cine.gr (Ιωάννα Χουλιάρα)