Μερικοί Το Προτιμούν Κρύο [1962]


merikoikryo


Είδος:
Μιούζικαλ
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Δαλιανίδης Γιάννης
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Ηλιόπουλος Ντίνος, Λάσκαρη Ζωή, Βλαχοπούλου Ρένα, Καραγιάννη Μάρθα, Βουτσάς Κώστας, Βουλγαρίδης Βαγγέλης, Λιάσκου Χλόη, Δούκας Κώστας, Γαρμπή Τζόλυ, Χριστοφορίδης Περικλής, Καλλιβωκάς Δημήτρης, Τζανετάκος Αλέκος, Πλατής Νικήτας, Κωνσταντίνου Γιώργος, Μπισλάνης Δημήτρης, Γρηγορίου Γιώργος, Θειόπουλος Μίμης, Παγουλάτος Βίκτωρ.
Διάρκεια: 89
Εισιτήρια: 212247

Υπόθεση:

Ο Λάκης έχει την υποχρέωση να παντρέψει τις τρεις αδελφές του, πριν προχωρήσει στον δικό του γάμο με την αγαπημένη του Λέλα. Σε μια εκδρομή για μπάνιο στη θάλασσα, η Εύα και η Μαίρη θα γνωρίσουν τον Κλεόπα και τον Γιώργο με τους οποίους θα τα φτιάξουν. Όμως και η Ρένα έχει εδώ και 10 χρόνια μια κρυφή σχέση με το Θόδωρο.

Σχόλια:

Πρώτο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Δαλιανίδης προσπάθησε να μεταφέρει πιστά την ατμόσφαιρα και το στυλ των αμερικάνικων μιούζικαλ και δημιούργησε δική του σχολή, με αποτέλεσμα να του αποδοθεί ο ρόλος του "πατέρα" του ελληνικού μιούζικαλ. Το μεράκι και η αγάπη του για τη δουλειά όλων των συντελεστών, ξεπέρασαν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που παρουσίαζε ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής, η Φίνος Φιλμ, δεν διέθετε ενδυματολόγο και τα περισσότερα κοστούμια των μιούζικαλ, είναι κατασκευασμένα από τον ευρηματικό σκηνοθέτη τους.

Πρώτη συνεργασία της Ρένας Βλαχοπούλου με τον Γιάννη Δαλιανίδη και τη Φίνος Φιλμ. Ο Φιλοποίμην Φίνος, εμφανιζόταν διστακτικός για την προσθήκη της Ρένας Βλαχοπούλου στο καστ της ταινίας, αφού δεν τη θεωρούσε ιδιαίτερα εμπορική. Η εμπιστοσύνη και η επιμονή του Γιάννη Δαλιανίδη, στο πρόσωπο της, θα υπερκεράσει τις επιφυλάξεις του Φίνου και θα δώσει στη Βλαχοπούλου την ευκαιρία να ξεκινήσει μια μεγάλη καριέρα, που εδραιώθηκε ένα χρόνο αργότερα με το επόμενο μιούζικαλ του Δαλιανίδη, Κάτι Να Καίει.

Ο τίτλος της ταινίας, αποτελεί παράφραση της γνωστής Αμερικάνικης κωμωδίας του Billy Wilder με πρωταγωνιστές τους Marilyn Monroe, Tony Curtis και Jack Lemmon: Some Like It Hot (Μερικοί το Προτιμούν Καυτό - 1959).

Ατάκες:

ΡΕΝΑ (ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ): Λάκη!
ΛΑΚΗΣ (ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ): Έρχομαι.
ΡΕΝΑ: Γνωστή σου; Τί έλεγες με τη δεσποινίδα;
ΛΑΚΗΣ: Όχι, όχι... Εκεί που πήγαινα... σκόνταψα στο συγνώμη και ζήτησα τα πόδια της.

ΡΕΝΑ: Γάτες μπόλικες υπάρχουν, θα πάρω τη γατούλα μου όπως κάνουν όλες οι γεροντοκόρες και θα ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί της.
ΚΥΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ (ΔΟΥΚΑΣ): Όσο ζώ εγώ, δεν θα παντρευτεί κανένας πριν από σένα.
ΛΑΚΗΣ: Τί σε νοιάζει εσένα ρε πατέρα; Εσύ θα ζήσεις με τις γάτες; Αυτή θα ζήσει. Ε, άσε να παντρευτούμε πρώτα εμείς και δεν θα την αφήσουμε έτσι τη Ρένα. Όλο και θα της βρούμε ένα καλό... γατί.
ΚΥΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ: Τί είπες ρε;
ΛΑΚΗΣ: Ε, ένα καλό παιδί εννοούσα.

ΡΕΝΑ: Γιατί πρώτη φορά βλέπω υπνοβάτη να μπαίνει σε αυτοκίνητο και να φεύγει.
ΛΑΚΗΣ: Αυτοκίνητο; Υπνοβάτης; Για δες ρε πρόοδος. Ως και οι υπνοβάτες πήραν αυτοκίνητο. Κι ύστερα - σου λέει - πήξαμε στα τροχοφόρα. Εμ, βέβαια αν ο κάθε υπνοβατάκος έχει και ένα αυτοκίνητο!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: Και δε μου λέτε κυρία Ρένα; Ε, να... εσείς... ήθελα να πω... έχετε γνωρίσει και άλλους άντρες εκτός απο μένα;
ΡΕΝΑ: Πολλούς άντρες.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: Δηλαδή, τί πολλούς; Περισσότερους απο τρείς;
ΡΕΝΑ: Αχαχούχα... άμα ήτανε μόνο τρείς, θα καθόμουνα τώρα εγώ να ασχοληθώ για τρία αντράκια;
τρείς άντρες, ίσον τίποτα, χρυσέ μου.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: Πέντε;
ΡΕΝΑ: Βάλε.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: Δέκα;
ΡΕΝΑ: Βάλε.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: Πενήντα;
ΡΕΝΑ: Βάλε.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: Εκατό;
ΕΝΑ: Βγάλε έναν.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ: Χαίρετε!
ΡΕΝΑ: Στα τσακίδια!

ΓΙΑΤΡΟΣ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ): Και τώρα κάτι αλλό, που για μας έχει πρωταρχική σημασία. Το ζήτημα της υγείας.
ΛΑΚΗΣ: Α!!! Από υγεία, όχι να το παινευτώ, αλλά οι γιατροί θα πέθαιναν της πείνας, αν περίμεναν από μέσα.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Μικρός δεν αρρωστήσατε ποτέ;
ΛΑΚΗΣ: Πώς, αρρώστησα. Παιδικές αρρώστιες. Νεύρα, πίεση, ζάχαρο...

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Φωτογραφία: Το Κουτί Με τις Ατάκες, Εκδόσεις Σιούρτης