Ο Φίλος Μου Ο Λευτεράκης [1963]

leyterakis

Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Σακελλάριος Αλέκος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Ηλιόπουλος Ντίνος, Κοντού Μάρω, Βουτσάς Κώστας, Πάνου Καίτη, Κωνσταντίνου Γιώργος, Τσαγανέας Χρήστος, Πλατής Νικήτας, Γιουλάκη Κατερίνα, Αθανασίου Μαργαρίτα, Κυριακού Τζένη, Θεοδωρακοπούλου Άρτεμις, Διακοπούλου Μπέτυ, Συριώτης Θάνος, Δεληκατερίνης Γ.
Διάρκεια: 90
Εισιτήρια: 61734
Α' Προβολή: 25/2/1963

Υπόθεση:

Ο Θόδωρος για να μπορεί να βγαίνει με τις κατά καιρούς έρωμενες του, έχει "εφεύρει" έναν ανύπαρκτο φίλο του από την Πάτρα, τον Λευτεράκη, και τον χρησιμοποιεί σαν άλλοθι στη γυναίκα του Φωφώ. Όταν μια μέρα φτάνει στο σπίτι, εντελώς ξαφνικά, ο ανύπαρκτος Λευτεράκης Τσαμπαρδής, ο Θόδωρος θα τον υποδεχθεί με έκπληξη και τρόμο.

Σχόλια:

Ήταν την πρώτη Νοεμβρίου του 1955, όταν το Θέατρο Μπουρνέλλη άνοιξε την αυλαία του για την πρεμιέρα της κωμωδίας του Αλέκου Σακελλάριου που έφερε τον τίτλο «Ο φίλος μου Ο Λευτεράκης». Ένα θεατρικό έργο που παρουσιάζεται από τον Θίασο των Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη Φωτόπουλου, ενταγμένο στο θεατρικό είδος της φάρσας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία παράσταση που ακολουθεί το γαλλικό Boulevard (κωμωδία ίντριγκας, τεχνικής και παρεξηγήσεων), ποτισμένη φυσικά με ελληνικό χιούμορ. Οχτώ χρόνια αργότερα από την θεατρική παρουσίαση ακολουθεί η κινηματογραφική μεταφορά από τον Σακελλάριο σύμφωνη με την λογική του Φίνου ο οποίος προτιμούσε να βαδίζει στα σίγουρα μεταφέροντας στο πανί κείμενα ήδη δοκιμασμένα στο σανίδι. Ο Κώστας Βουτσάς, περιορίζεται κάπως από το ρόλο του Λευτεράκη και δίνει μια ανέλπιστα συγκρατημένη και ιδιαίτερα αξιόλογη ερμηνεία.

Ατάκες:

ΘΟΔΩΡΟΣ (ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ): Ένα σου λέω, μόνο. Μην κάτσεις και πεις τίποτα της Ελένης.
ΘΑΝΑΣΗΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ): Μα τρελός είσαι;
ΘΟΔΩΡΟΣ: Ξέρω γω; Οι γυναίκες μεταξύ τους είναι συμμορία, Θανάση. Ένα μυστικό, εξακολουθεί να είναι μυστικό, έστω και αν το ξέρουν τρείς χιλιάδες άντρες. Από τη στιγμή όμως που θα το μάθει, έστω και μία γυναίκα, παύει να είναι μυστικό. Όχι, στο λέω για να μην τύχει και σε ψαρέψει η Φωφώ.
ΘΑΝΑΣΗΣ: Ε, και τί είμαι, συναγρίδα;
ΘΟΔΩΡΟΣ: Εσύ μπορεί να μην είσαι συναγρίδα, η Φωφώ όμως είναι γρι-γρί.

ΘΟΔΩΡΟΣ: Δεν είσαι ρε... φάντασμα; Για δώσε μου να πιάσω το χέρι σου. Για δες που είναι από κρέας!
ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ (ΒΟΥΤΣΑΣ): Ε, και τί ήθελες να 'ναι. Από κόντρα πλακέ;
ΦΩΦΩ (ΚΟΝΤΟΥ): Θόδωρε, τί κάνετε εκεί;
ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ: Ξέρετε τί μου 'λεγε κυρία Φωφώ;
ΘΟΔΩΡΟΣ: Σου 'λεγε... τί σου 'λεγε; Σαχλαμάρες μωρέ. Του 'λεγα, επειδή εκεί πέρα, μας είπε η Κατίνα ότι γύριζε το πρωί σαν φάντασμα, του 'λεγα οτι είναι φάντασμα και τέτοια... Αηδίες.
ΦΩΦΩ: Καλά, δε μου λες, να στείλω να πάρουμε και μερικές μπύρες, να 'χουμε;
ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ: Κυρία Φωφώ... μην κάνετε φασαρίες για μένα. Εγώ δεν είμαι ξένος. Εκτός πια, αν με θεωρείτε ξένο. Ξένο βρε με θεωρείς; Ε, Θοδωράκη;
ΘΟΔΩΡΟΣ: Έλα Χριστός και Παναγιά... Ξένος ο Λευτεράκης; Ξέρεις από πότε τον ξέρω εγώ, Φωφώ μου; Από τόσο δα φαντασματάκι!

ΕΛΕΝΗ (ΠΑΝΟΥ): Κύριε Λευτεράκη σας συγχαίρω για την εκπληκτική σας - πράγματι- επιτυχία.
ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ. Αλλά τι να σας πω βρε παιδιά, έχω αρχίσει να τον λυπάμαι το φουκαρά.
ΦΩΦΩ: Α, όχι! Να μην τον λυπάστε καθόλου!
ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ: Να τον δείτε πως με κοιτάζει... Σαν να βλέπει ελέφαντα να παίζει μαντολίνο!

ΤΡΕΛΟΣ (ΠΛΑΤΗΣ): Η τρέλα κύριε, είναι η λογική των ολίγων και τρελός, υποτίθεται, είναι εκείνος που διαφωνεί με τους πολλούς. Και ερωτώ, γιατί να μην είναι τρελοί οι πολλοί, που διαφωνούν με τον έναν;
ΘΟΔΩΡΟΣ: Μου αρέσει πολύ γιατρέ, αυτό που είπατε.
ΤΡΕΛΟΣ: Μην ανησυχείτε, κύριε. Η περίπτωσή σας είναι πολύ απλή. Εντός ενός τετάρτου, θα είστε εντελώς καλά.
ΘΟΔΩΡΟΣ: Πώς δηλαδή;
ΤΡΕΛΟΣ: Θα σας κάνω μια εγχειρισούλα. Απλούστατη. Αυτή την εγχείρηση, την κάνω μόνο εγώ. Δική μου ευρεσιτεχνία. Και θα στην κάνω πάνω απ' τα ρούχα.
ΘΟΔΩΡΟΣ: Αχού και δεν μου τα λες καλά. Αχού και σε είχα σε εκτίμηση.

(περί γυναικών και χρημάτων)
ΘΟΔΩΡΟΣ: Οι νόμιμες τρελαίνονται για την οικονομία, οι παράνομες για την σπατάλη.

Πολυμέσα: Αρχεία Ήχου

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Cine.gr
Φωτογραφία: Το Κουτί Με τις Ατάκες, Εκδόσεις Σιούρτης