Τα Κόκκινα Φανάρια [1963]


kokkinafanaria


Είδος:
Κοινωνικό Δράμα
Σκηνοθεσία: Γεωργιάδης Βασίλης
Σενάριο: Γαλανός Αλέκος
Παραγωγή: Δαμασκηνός Θ. - Μιχαηλίδης Π.
Πρωταγωνιστούν: Καρέζη Τζένη, Φούντας Γιώργος, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Διαμαντίδου Δέσπω, Κατράκης Μάνος, Χρονοπούλου Μαίρη, Γεωργίτσης Φαίδων, Λαδικού Αλεξάνδρα, Ανουσάκη Ελένη, Περγιάλης Νότης, Κυριακάκη Ηρώ, Χέλμη Κατερίνα, Νεοφώτιστος Λιάκος.
Διάρκεια: 145
Εισιτήρια: 473686
Α΄ Προβολή: 2/12/1963

Υπόθεση:

Στο "σπίτι" της Μαντάμ Μαρί, φιλοξενούνται διάφορα κορίτσια. Η πιο παράξενη από όλες είναι η Ελένη. Ο Μιχαλιός είναι ερωτευμένος μαζί της, όμως αυτή δεν του αφήνει περιθώρια. Θα γνωρίσει τον Πέτρο, αλλά δεν θα του αποκαλύψει το πραγματικό της επάγγελμα. Εν τω μεταξύ, στο "σπίτι" έρχονται πολλοί πελάτες, άλλοι τακτικοί θαμώνες, άλλοι για πρώτη φορά. Έρχονται και καινούργιες κοπέλες, όπως η Μυρσίνη, η οποία μπαίνει αμέσως στο πνεύμα της δουλειάς.

Σχόλια:

"Τολμηρό! Ρεαλιστικό! Συγκλονιστικό!" Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς πηγαίνει στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών το 1964 η ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, «Tα Kόκκινα Fανάρια». Πρόκειται για διασκευή του θεατρικού έργου «Το σπίτι με τα κόκκινα φώτα» του Αλέκου Γαλανού, σε παραγωγή Δαμασκηνού Μιχαηλίδη και έχοντας στη φωτογραφία τον Νίκο Γαρδέλη και στη μουσική τον Σταύρο Ξαρχάκο. Με αυτήν την ταινία ο Γεωργιάδης βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του πίνακα εισιτηρίων, ανέβηκε στην υπόληψη των κριτικών, ενώ εκτός από τις Κάννες, το φιλμ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (το έχασε από το 8 1/2 του Φελίνι)! Στα υπέρ της παραγωγής ένα σύνολο σπουδαίων ερμηνειών από τους: Τζένη Καρέζη, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιώργο Φούντα, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Μάνο Κατράκη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Δέσπω Διαμαντίδου, Κατερίνα Χέλμη, Ελένη Ανουσάκη και Φαίδων Γεωργίτση.


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA