Ο Κατήφορος [1961]


kathforos


Είδος:
Δραματική
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Δαλιανίδης Γιάννης
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Λάσκαρη Ζωή, Κούρκουλος Νίκος, Βουλγαρίδης Βαγγέλης, Ζερβός Παντελής, Καλατζοπούλου Μίρκα, Βουτσάς Κώστας, Μαρούδα Νίτσα, Ζαφειρίου Ελένη, Χριστοφορίδης Περικλής, Μαυρόπουλος Άγγελος, Τσιτσόπουλος Γιώργος, Διανέλλος Λαυρέντης, Ανδρονίδης Βασίλης, Γεράρδου Μαργαρίτα, Πεφάνη Μαρίνα, Παπαδόπουλος Θανάσης, Φίνος Φιλοποίμην.
Διάρκεια: 98
Εισιτήρια: 161331
Α' Προβολή: 4/12/1961

Υπόθεση:

Η Ρέα έχει σχέσεις με τον σκληρό της παρέας, Κώστα. Ο Κώστας κρυφά όμως έχει σχέσεις και με άλλες γυναίκες, ανάμεσα τους με τη Λένα, τη μικρή αδελφή της Ρέας, που όλοι την θεωρούν καλό κορίτσι. Την Ρέα την αγαπάει το καλό παιδί της παρέας Πέτρος. Όταν μια μέρα η Ρέα θα μάθει για κάποια από τις σχέσεις του Κώστα, θα ζητήσει να τα φτιάξει με τον Πέτρο. Όταν το μάθει αυτό ο Κώστας, θα την εκδικηθεί και μάλιστα πολύ σκληρά.

Σχόλια:

Η πρώτη εμφάνιση στον κινηματογράφο της Σταρ Ελλάς 1959, Ζωής Λάσκαρη. Η Λάσκαρη, θα αποδειχθεί, η μεγαλύτερη απειλή στη δημοτικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, έπειτα από τις μάλλον ατυχείς προσπάθειες της Καρέζη και της Φόνσου. Το ρόλο της στην ταινία, τον πήρε μετά την άρνηση της Βουγιουκλάκη να τον υποδυθεί, λόγω της τολμηρότητάς του. Η Λάσκαρη, θα μείνει μόνιμα στη Φίνος Φιλμ και θα προσληφθεί με μηνιαίο μισθό και όχι με εφάπαξ αμοιβή για την κάθε ταινία. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας, θα παρασύρει πολλούς παραγωγούς, σε ταινίες "οργισμένων τέντυ μπόϊδων" και θα εκτινάξει στα άστρα την δημοτικότητα του Νίκου Κούρκουλου, Κώστα Βουτσά και Βαγγέλη Βουλγαρίδη.
Ο Κατήφορος, έκανε κάποια καριέρα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και ήταν πρώτη σε εισπράξεις, στο Μεξικό την περίοδο 1962 - 1963.

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761