Ποτέ Την Κυριακή [1960]


potethnkyriakh

Είδος: Ηθογραφία
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ντασέν Ζυλ
Παραγωγή: Μελίνα Φιλμ - Λαμπρινός Βασίλης
Πρωταγωνιστούν: Μερκούρη Μελίνα, Ντασέν Ζυλ, Φούντας Γιώργος, Διαμαντίδου Δέσπω, Βανδής Τίτος, Λυγίζος Μήτσος, Βέγγος Θανάσης, Σταρένιος Δήμος, Σολωμός Αλέκος, Φέρμας Νίκος, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Γεωργίτσης Φαίδων, Μάτσας Αρτέμης, Αγαγιώτου Κούλα, Κατσέλη Αλέκα, Τζώρτζης Γιώργος, Τσαχιρίδης Νίκος, Φέρμης Γιάννης, Φόρας Γιώργος, Καραβουσάνος Πάνος, Σκοπελίτης Στέφανος, Γκίκα Πόπη, Δούκας Κώστας, Νέζερ Χριστόφορος.
Διάρκεια: 97
Εισιτήρια: 184524

Υπόθεση:

Η Ίλια είναι μια πόρνη στο λιμάνι του Πειραιά, που μοιάζει να μην έχει ιδιαίτερη αίσθηση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης γύρω της. Το όνομα του μέντορά της, Όμηρος (ερμηνεύεται από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, με μια αφοπλιστική σπιρτάδα). Πρόκειται για έναν αμερικανό τουρίστα που φτάνει στην Ελλάδα και όταν συναντά την ασυγκράτητη Ίλια, αποφασίζει ότι της χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση μέσω του παραδοσιακού ελληνικού πολιτισμού. Εκείνος προσπαθεί να τη διδάξει κι η Ίλια είναι πρόθυμη να παρατήσει το επάγγελμα της, μόνο για δύο εβδομάδες. Το ερώτημα είναι: τι θα συμβεί μόλις τελειώσουν οι δύο εβδομάδες και πόσα μπορούν να αλλάξουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Σχολία:

Με την έναρξη της δεκαετίας του ’60 η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο Φεστιβάλ των Καννών με τον Ζυλ Ντασσέν και το «Ποτέ την Κυριακή». Σε παραγωγή Β. Λαμπρινού και «Μελίνα Φιλμ» και με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι η κομεντί αυτή αποκτά το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών (Μελίνα Μερκούρη) και το Όσκαρ μουσικής του 1960.

Η θρυλική αυτή κομεντί βασίζεται σε μία έξυπνη αντιστροφή του μύθου του Πυγμαλίωνα και κάνει φυσικά διάσημη σε όλο τον κόσμο τη Μελίνα Μερκούρη. Αργότερα διασκευάζεται σε μιούζικαλ και παρουσιάζεται με τον τίτλο «Ίλια ντάρλινγκ» στο Μπρόντγουέι σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «τα παιδιά του Πειραιά», εκτός από το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, γίνεται ένα από τα πλέον αναγνωριστικά σήματα της Ελλάδας παγκόσμια!

Παραλειπόμενα:
* Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής 1961 και Καλύτερου Τραγουδιού, Μάνος Χατζιδάκις
* Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού, Μελίνα Μερκούρη
* Υποψηφιότητα για Όσκαρ 1961 Καλύτερου σχεδιασμού Κουστουμιών, Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ
* Υποψηφιότητα για Όσκαρ 1961 Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Ζιλ Ντασέν
* Υποψηφιότητα για Όσκαρ 1961 Για αυθεντικό σενάριο, Ζιλ Ντασέν
* Βραβεία BAFTA Της Βρετανικής Ακαδημίας 1961 Υποψηφιότητα Καλύτερης ταινίας, Ζιλ Ντασέν
* Βραβεία BAFTA Της Βρετανικής Ακαδημίας 1961 Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού, Μελίνα Μερκούρη
* Βραβείο Φεστιβάλ Καννών 1960 Καλύτερης Ηθοποιού, Μελίνα Μερκούρη (από κοινού με την Ζαν Μορώ)
* ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, Αμερική 1961, Βραβείο Samuel Goldwyn Καλύτερης Ταινίας


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Cine.gr