Μια Ζωή την Έχουμε [1958]


miazwhexoume

Είδος: Κομεντί
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Τζαβέλλας Γιώργος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Χορν Δημήτρης , Σανσόν Υβόν , Τσαγανέας Χρήστος , Αυλωνίτης Βασίλης , Χριστοφορίδης Περικλής , Διανέλλος Λαυρέντης , Στολίγκας Κούλης , Παπαγιαννόπουλος Διονύσης , Δαμασιώτης Γιώργος , Γαρμπή Τζόλυ , Ιατρίδης Σταύρος , Τζενεράλης Θανάσης , Αγγελίδης Ράλλης , Φέρμας Νίκος , Τσουκαλάς Νίκος , Καμίλη Χάρις , Σκέλας Λάκης , Γκουζγκούνης Κώστας
Διάρκεια: 111
Εισιτήρια: 98584
Α' Προβολή: 10/3/1958

Πολυμέσα: Αρχεία Video

Υπόθεση:

Μέσα από την φυλακή και με μοναδική του συντροφιά το συμπονετικό και πρόθυμο να τον ακούει δεσμοφύλακα Χαράλαμπο Μπαζούκα, ο πρώην ταμίας της Εμποροπιστωτικής Τράπεζας και νυν καταχραστής του ενός εκατομμυρίου, εκατόν μίας χιλιάδων, εκατόν μίας δραχμών και δέκα λεπτών, Κλέων, ξετυλίγει την ιστορία που τον οδήγησε από τα ξύλινα κάγκελα του ταμείου του στα σιδερένια κάγκελα του κελιού του.

Σχολία:

Η ακριβότερη παραγωγή της Φίνος Φιλμ (μέχρι εκείνη την εποχή). Την έμπνευση για την ταινία αυτή, ο Γιώργος Τζαβέλλας, την άντλησε από το ομότιτλο τραγούδι του Μανώλη Χιώτη (που παίζεται για πρώτη φορά στη ταινία του Τζαβέλλα το 1953, Το Σωφεράκι).

Ο Γιώργος Τζαβέλλας ξαναγυρίζει στην Φίνος Φιλμ, ύστερα από την ταινία Το Σωφεράκι. Είχε φανταστεί για πρωταγωνιστές του την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Βασίλη Λογοθετίδη, όμως η ξαφνική και σοβαρή αρρώστια του Λογοθετίδη ματαίωσε τα σχέδια του και έτσι ο Φίνος ανέλαβε να βρει την λύση. Τον ρόλο του Κλέων, πήρε ο Δημήτρης Χορν. Στοχεύοντας στο άνοιγμα της εταιρίας του στην διεθνή αγορά, κάλεσε την Ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Ελένη Σαπουτζάκη (Υβόν Σανσόν), που έκανε μεγάλη καριέρα στην Ιταλία, και της ανέθεσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συμμετοχή της ντίβας Υβόν Σανσόν θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα για την εποχή αυτή του ελληνικού Κινηματογράφου. Με τον Δημήτρη Χορν συνθέτουν ένα απόλυτα "αταίριαστο" δίδυμο που εξυπηρετεί τα πλαίσια της υπόθεσης της ταινίας.

Αν αναλογιστούμε επίσης ότι και στο Αλλοίμονο στους Νέους, ο ρόλος του Ανδρέα προοριζόταν για τον Ντίνο Ηλιόπουλο - τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Δημήτρης Χορν πρωταγωνίστησε από "σπόντα" σε δύο κορυφαίες Ελληνικές ταινίες!

”..αρχίζει σαν μια φανταιζίστικη κωμωδία με κάποιες αναμνήσεις από τον Τοπάζ (ο φτωχός τίμιος ανθρωπάκος, που μια γυναίκα αναποδογυρίζει τη ζωή και το χαρακτήρα του) και καταλήγει σ’ένα συμβατικό μελό με όλα τα επακόλουθα της πλαστικής συγκίνησης και της εύκολης ηθικολογίας” Μάριος Πλωρίτης (δημοσιογράφος)Ατάκες:


ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ (ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ): Δε μου λες, βρε παιδάκι μου, πώς μπορείς και τραγουδάς μέσα απ' τα σίδερα;
ΚΛΕΩΝ (ΧΟΡΝ): Πώς; Όπως το καναρινάκι στο κλουβί.
ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ:
Με κοροϊδεύεις, μωρέ;
ΚΛΕΩΝ:
Γιατί; Ωραίο κλουβάκι μου δώσατε, με ταϊζετε, με ποτίζετε τζάμπα. Έξι μήνες τώρα ξαναβρήκα την ησυχία μου.
ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ:
Και δεν στεναχωριέσαι που βρίσκεσαι πουλάκι μου, πίσω από τα σίδερα;
ΚΛΕΩΝ:
Α! Αυτό δε μου κάνει καμία εντύπωση. Γιατί εγώ και έξω που ήμουνα, πάλι πίσω από τα σίδερα βρισκόμουνα.

ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ:
Κάνε τσιγάρο..
ΚΛΕΩΝ:
Α! Ευχαριστώ πολύ. δεν έρχεστε καλύτερα μέσα, να το καπνίσουμε;
ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ:
Μέσα; Πού μέσα;
ΚΛΕΩΝ:
Στο κελί. Να κάτσουμε. Έτσι θα μας φάει η ορθοστασία.
ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ:
Δεν έχεις κι άδικο.
ΚΛΕΩΝ:
Με συγχωρείτε που δεν σας ανοίγω, αλλά τα κλειδιά τα έχετε εσείς.

ΚΛΕΩΝ:
Ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία και δέκα. Ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία και δέκα. Ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία και δέκα. Ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία και δέκα. Μου δίνετε μερικές ασπιρίνες;
ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ:
Πόσες θέλετε;
ΚΛΕΩΝ:
Ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία και δέκα.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ:
Ασπιρίνες;

ΚΟΣΜΟΣ: Αστυνομία, αστυνομία!
ΚΛΕΩΝ: Αστυνομία; Καλώς ορίσατε. Καθήστε παρακαλώ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: είστε ο ταμίας της Εμποροπιστωτικής Τραπέζης;
ΚΛΕΩΝ: Είμαι και φαίνομαι. Και βούτηξα και το ταμείο. Μια ζωή την έχουμε. Αυτό με πήρε στο λαιμό του. Ήθελα και γω να ζήσω τη ζωή μου. Να γλεντήσω. Να πετάξω και γω. Αλλά δεν τη χάρηκα. Δεν είχα φτερά.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Πουλάκι μου! Ήθελες να πετάξεις, ε; Ωραία. Πάμε τώρα, να σε κλείσουμε στο κλουβάκι σου.

ΜΠΙΜΠΙ (ΣΑΝΣΟΝ): Με αυτή τη σειρά (μαργαριταριών), θα καταπλήξω τα πλήθη!


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Φωτογραφία: Το Κουτί Με τις Ατάκες, Εκδόσεις Σιούρτης