Μανταλένα [1960]


mantalena

Είδος: Κοινωνικό
Σκηνοθεσία: Δημόπουλος Ντίνος
Σενάριο: Ρούσσος Γιώργος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Βουγιουκλάκη Αλίκη, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Βέγγος Θανάσης, Διανέλλος Λαυρέντης, Μορίδης Θόδωρος, Στεφανίδου Σμαρώ, Ζερβός Παντελής, Τζενέραλης Θανάσης, Δαμασιώτης Γιώργος, Διαμαντίδου Δέσπω, Χριστοφορίδης Περικλής, Καλογήρου Σπύρος, Λαμπροπούλου Καίτη, Καϊλας Βασιλάκης, Μεταξά Μαίρη, Καραβουσάνος Πάνος.
Διάρκεια: 89
Εισιτήρια: 192378
Α' Προβολή: 24/10/1960

Υπόθεση:

Η Μανταλένα η όμορφη κόρη του καπετάν Κοσμά, κάνει τα πάντα για να δείξει στον πατέρα της ότι είναι μια δυνατή καπετάνισσα, άξια να κουμαντάρει το καϊκι τους. Έτσι κάθε μέρα τσακώνεται με τον Λάμπη, τον γιο του ανταγωνιστή βαρκάρη, καπετάν Γιωργάρα για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο και θα πάρει με τη βάρκα του τους περισσότερους χωρικούς...

Σχολία:

Για πρώτη φορά, ολόκληρο το συνεργείο της Φίνος Φιλμ, μεταφερόταν εκτός στούντιο για να γυρίσει μια ταινία. Την εποχή εκείνη, το γύρισμα μιας ταινίας στη Φίνος, κρατούσε 6 περίπου μήνες - 3 μήνες στα πλατό και 3 μήνες επεξεργασία. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας, γυρίστηκαν σε φυσικούς χώρους στην Αντίπαρο, ιδιαίτερη πατρίδα του σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου (που εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένος με την κατά πολύ νεώτερή του ηθοποιό, Καίτη Λαμπροπούλου). Ο Ρούσσος, εμπνεύστηκε το θέμα από ένα πραγματικό περιστατικό, που συνέβει στο νησί του όταν ήταν νέος. Η Αλίκη με το ρόλο της Μανταλένας, κατέκτησε το πρώτο βραβείο ηθοποιίας της καριέρας της, στη πρώτη εβδομάδα ελληνικού κιν/φου της Θεσσαλονίκης.

Τα τραγούδια είναι αξιοσημείωτο ότι δεν ηχογραφήθηκαν πλέι μπακ στο στούντιο καθώς ήταν δύσκολο να γυρίσει η Αλίκη στην Αθήνα. Έτσι ο Χατζιδακις της τα έστειλε με την Μούσχουρη και με την συμβουλή να τα πει όπως τα νιώθει, να μην την μιμηθεί.

Εκπληκτική και η ερμηνεία του Παντελή Ζερβού στο ρόλο του παπά, που πήρε και το βραβείο ερμηνείας Β' ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η «Μανταλένα» της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ προβάλεται στις Κάνες. Και ενώ όλοι περιμένουν την εμφάνιση της νεαρής πρωταγωνίστριας, εκείνη δεν πήγε ποτέ. Οι ξένοι παραγωγοί στο μεταξύ δημιουργούν την ταινία «Αλίκη my love» μίμηση της Μανταλένας η οποία όμως χάνει την ελληνική της ταυτότητα στην προσπάθεια να μεταφυτευθεί σε μια καθαρά ξένη ταινία με αποτέλεσμα την αποτυχία της ταινία στο εξωτερικό.

«Δεν είναι βέβαια έργο Τέχνης, αλλά ταινία εμπορική που δείχνει όμως τι μπορεί να επιτευχθεί και σ’ αυτόν τον τομέα όταν οι δημιουργοί της σέβονται το κοινό και μοχθούν πραγματικά για ν’ ανεβάσουν τη στάθμη του ελληνικού κινηματογράφου» Μάριος Πλωρίτης για τη Μανταλένα


Ατάκες:

ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ (ΜΟΡΙΔΗΣ): Τι γελάς; Μουλωχτά μου την έφερε.
ΚΟΣΜΑΣ (ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ): Εμ, θηλυκό είναι.
ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ: Θηλυκό το λες αυτό, για αστροπελέκι;
ΚΟΣΜΑΣ: Άμα στη δώσω νύφη, μην την παίρνεις.
ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ: Νύφη μου; Δεν πάω καλύτερα να πνιγώ;
ΚΟΣΜΑΣ: ...που δεν ξέρεις και κολύμπι... γεωργός που ήσουνα.
ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ: Για μάζεψε τα λόγια σου Κοσμά.
ΚΟΣΜΑΣ: Για άκουσε να σου πω Γεωργάρα. Μη μ' αγριεύεις εμένα, γιατί σου ξαναχώνω την κεφάλα μέσα στο νερό και κάνεις μπουρμπουλήθρες σαν τον ναργιλέ του προέδρου.

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ (ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ): Με μια συμφωνία όμως μπαμπούλη μου. Δε θα το ξαναπείς εκείνο το "αχ, να 'σουνα αρσενικός". Επιτέλους, τι μου λείπει για να 'μαι αρσενικός; Μόνο τα παντελόνια που φοράει ο κύριος Λάμπης.
ΚΟΣΜΑΣ: Α! Τίποτ' άλλο!...
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ: Ε, τι άλλο; Ωχ!...

ΧΩΡΙΚΟΣ: Μα πώς να εμπιστευτείς τη ζωή σου, σ' έναν βαρκάρη με φουστάνια;
ΠΑΠΑΣ (ΖΕΡΒΟΣ): Κι εγώ φουστάνια φοράω και μου εμπιστεύεσαι την ψυχή σου, αμαρτωλέ!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ): Αυτό μου έκανε το άτιμο το θηλυκο. Κατάλαβες;
ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ (ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ): Βεβαίως. Ένα πράμα όμως δεν αντιλαμβάνομαι, επ' ακριβώς. Πώς σε ονομάζει γαϊδαρο, αφού δεν είσαι; Δηλαδή... Πώς σε είπε κύριε πρόεδρε; Γαϊδούρι σε είπε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Το γαϊδούρι λέει πρόεδρο.
ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ: Ε, άρα βρίζει το γαϊδούρι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είπες, κυρ Χωροφύλακα;
ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ: Ε, με μπέρδεψες! Γάϊδαρος από κει, πρόεδρος από δω... Ποιός είναι ο πρόεδρος, ποιός είναι ο γάϊδαρος;

ΠΑΠΑΣ: Λοιπόν χριστιανοί, λέγω... Από άυριο όποιος δεν πηγαίνει με την βάρκα της δούλης του θεού Μανταλένας...
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ: Του δούλου καπετάνιου...
ΠΑΠΑΣ: Της δούλης του θεού καπετάνισσας Μανταλένας...
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ: Του δούλου, του δούλου, μωρέ σου λέω.
ΠΑΠΑΣ: Μα δεν είμαι θεός ούτε γιατρός να σου αλλάξω το φύλο, που μ' έπρηξες πια ευλογημένη!... Λοιπόν είπα και ελάλησα. Από αύριο, όλοι με τη βάρκα της.
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ: Όχι όλοι. Μου φτάνουν και οι μισοί.
ΠΑΠΑΣ: Βούλωστο, γιατί θα τον ξαναρίξω στη θάλασσα. Και όποιος λέγω, πηγαίνει με τη βάρκα της, θα τονε γράφω στα δικά μου τα τεφτέρια. Και "ο γέγραπται γέγραπται"... και δεν ξεγέγραπται.

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Φωτογραφία: Το Κουτί Με τις Ατάκες, Εκδόσεις Σιούρτης