Η Κυρά μας η Μαμή [1958]


kyramamh

Είδος: Κομεντί
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Σακελλάριος Αλέκος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Βασιλειάδου Γεωργία, Μακρής Ορέστης, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Καλογεροπούλου Ξένια, Ζαφειρίου Ελένη, Δαμασιώτης Γιώργος, Λινάρδου Νίκη, Ζερβός Παντελής, Πλατής Νικήτας, Νοταρά Σαπφώ, Ρίζου Έλσα, Βουτσάς Κώστας, Παπαχρήστος Κώστας, Χριστοφορίδης Περικλής, Φέρμας Νίκος, Τσαγανέα Νίτσα, Άλβα Πόπη, Διανέλλος Λαυρέντης, Σκέλας Λάκης, Μεταξά Μαίρη, Μπατίστα Λουίζα, Λουκέα Χάρις, Παπαζαφειροπούλου Λευκή, Κωνσταντοπούλου Βίκυ, Φλόκας Νίκος και Καϊλας Βασιλάκης.
Διάρκεια: 77
Εισιτήρια: 37094
Α' Προβολη: 1/12/1958

Πολυμέσα: Αρχεία Video

Υπόθεση:

Ο Λυκούργος, γιατρός του ΙΚΑ παίρνει την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στην Λεστινίτσα, το απομονωμένο χωριό της γυναίκας του, με σκοπό να ασκήσει το λειτούργημα του γιατρού προσφέρωντας τις υπηρεσίες του στους αποκομένους από τον πολιτισμό κατοίκους του. Φτάνοντας όμως στο χωριό με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι η μαμή του χωριού με βότανα και ματζούνια θεραπεύει τα παντα, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης όλων των κατοίκων.

Σχολία:

Ο Ορέστης Μακρής, κάνει το δεύτερο επιτυχημένο κωμικό του ρόλο, μετά τη ταινία "Η Θεία Απ' το Σικάγο". Εδώ ο Σακελλάριος, για... απόδοση δικαιοσύνης, αντιστρέφει τους ρόλους μεταξύ Βασιλειάδου και Μακρή, σε σχέση με τους εκπροσώπους της προόδου και της οπισθοδρόμησης της προηγούμενης ταινίας. Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ξένιας Καλογεροπούλου, που μόλις είχε επιστρέψει από το Λονδίνο όπου σπούδαζε.
Επίσης δεύτερη κινηματογραφική εμφάνιση για τον Κώστα Βουτσά (η πρώτη ήταν το 1953, στην ταινία Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται) πάλι σε μικρό ρόλο. Η ταινία όμως που θα του χαρίσει την κινηματογραφική αναγνώριση, θα έρθει 3 χρόνια αργότερα στο ρόλο του Μπίσμπιρα, στη δραματική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, Ο Κατήφορος (όπου καθιέρωσε κινηματογραφικά και τη Ζωή Λάσκαρη).

Ατάκες:

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ (ΜΑΚΡΗΣ): Ωραίος δρόμος. Μάλιστα. Ωραίος δρόμος. Έτσι είναι όλος ο δρόμος μέχρι τη Λεστινίτσα, πατριώτη;
ΖΕΡΒΟΣ:
Όχι. Παραπάνω χαλάει.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ:
Α, μάλιστα. Με καθυσήχασες. Τι κακό είναι αυτό. Εμένα που δε με πιάνει η θάλασσα, μ' έπιασε η ξηρά.

ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ (ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ): Δε μου λες; Ποιο δόντι σου πονάει;
ΠΛΑΤΗΣ: Ο απάνω τραπεζίτης.
ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: Ο αριστερός ή ο δεξιός;
ΠΛΑΤΗΣ: Ο δεξιός.
ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: Αυτό να μου πεις. Τραπεζίτης κι αριστερός, δε γίνεται.

ΖΕΡΒΟΣ: Ξάδερφε, γρήγορα... Σε χρειάζονται γιατρέ.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ: Τι με θέλουνε;
ΖΕΡΒΟΣ: Ο Μακαρίτης ο Μπαλτούρος...
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ: Βρε ασ' τον μακαρίτη. Ο μακαρίτης, μακαρίτης είναι. Τι να του κάνει ο γιατρός; Ό,τι ήταν να του κάνει, του το έκανε.
ΖΕΡΒΟΣ: Όχι... θέλω να πω ότι η Κανελλιά του μακαρίτη του Θοδωρή του Μπαλτούρου, που την πήρε από δω ο κουμπάρος, είναι στην ώρα της!
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ: Α, σ' ενδιαφέρουσα δηλαδή.
ΖΕΡΒΟΣ: Τι σ' ενδιαφέρουσα ξάδερφε; Γκαστρωμένη είναι!

ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ:
ο γιατρός σου ξεγέννησε την αγελάδα, κυρ-Δημητρό;
ΔΗΜΗΤΡΟΣ: ναι ο γιατρός...γεια στα χέρια του.
ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: είστε και κτηνίατρος μήπως;
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ: έγινα κυρία μου! Από την πρώτη στιγμή που πάτησα στη Λεστινίτσα κατάλαβα πως χρειάζεται περισσότερο έναν κτηνίατρο παρά έναν Γιατρό.
ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: να την έχουμε λοιπόν υπόψη μας την ειδικότητά σας!
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ: μερσί. Στη διάθεσή σας όταν αδιαθετήσετε.

ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: Σε πέντε λεπτά θα σ' έχω κάνει περδίκι κύριε Δήμαρχε.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ: Εμένα να μου επιτρέπετε..
ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ: Μα γιατί φεύγετε γιατρέ;
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ: Μα νομίζω κυρία μου, ότι δεν έχω καμμία δουλειά εδώ. Έγώ ήρθα γιατί μου είπανε, ότι ο κύριος Δήμαρχος είναι άρρωστος. Μια όμως και τον ανέλαβε η κυρά-μαμή από δω, φαίνεται ότι δεν είναι άρρωστος, αλλά ετοιμόγεννος. Καλή λευτεριά, κύριε Δήμαρχε κι άμα γεννήσετε με το καλό, κρατήστε μου και μένα κανένα κουταβάκι.


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Φωτογραφία: Το Κουτί Με τις Ατάκες, Εκδόσεις Σιούρτης