Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο [1957]


Laterna,-ftwxeia-kai-garyfallo

Εναλλακτικός Τίλος: Φούστα Κλαρωτή
Είδος:
Κωμωδία
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Σακελλάριος Αλέκος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Αυλωνίτης Βασίλης, Φωτόπουλος Μίμης, Καρέζη Τζένη, Αλεξανδράκης Αλέκος, Διανέλλος Λαυρέντης, Φέρμας Νίκος, Χριστοφορίδης Περικλής, Φυτούση Ζωή, Λαούρα, Λινάρδου Νίκη, Προύσαλης Αθηνόδωρός, Φέρμης Γιάννης, Χριστοφορίδης Τάκης, Βογιατζής Γιάννης.
Διάρκεια: 82
Εισιτήρια: 113641

Υπόθεση:

Ο Παυλάρας και ο Πετράκης έχουν σπαταλήσει τις 50.000 δραχμές που πήραν πριν δύο χρόνια από τον πατέρα της Καίτης και συνεχίζουν με την λατέρνα να τριγυρίζουν τους δρόμους της Αθήνας. Η υγεία του Παυλάρα δεν είναι καλή και ο γιατρός συστήνει ξεκούραση και καλή διατροφή. Ο Πετράκης κάνει έρανο, ανάμεσα στους φίλους, όμως τα έξοδα είναι πολλά. Πηγαίνει να ζητήσει την βοήθεια της Καίτης, αλλά αυτή λείπει στο εξωτερικό. Με βαριά καρδιά, κρυφά από τον Παυλάρα, πουλάει τη λατέρνα.

Σχολία:

Κινηματογραφική συνέχεια της υπερ-επιτυχημένης εμπορικά, για τα δεδομένα της εποχής, ταινίας του Σακελλάριου, Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο (1955). Το κινηματογραφικό τρίο Αυλωνίτης - Φωτόπουλος - Καρέζη, εκτός από τις δύο αυτές ταινίες, θα πρωταγωνιστήσουν μαζί άλλη μια φορά, το 1960, στην κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλήκαρα.


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA