Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος [1960]


koroidakidesoinidos

Είδος: Κωμωδία
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Δαλιανίδης Γιάννης
Παραγωγή: Αφοι Ρουσσόπουλοι - Λαζαρίδης Γ. - Σαρρής Δ. - Ψαρράς Κ.
Πρωταγωνιστούν: Καρέζη Τζένη, Ηλιόπουλος Ντίνος, Παπαγιαννόπουλος Διονύσης, Διαλυνά Ρίκα, Ξενίδης Σταύρος, Γαρμπή Τζόλυ, Φέρμας Νίκος, Τσιτσόπουλος Γιώργος, Μαυρόπουλος Άγγελος, Παπαχρήστος Κώστας, Παγουλάτος Διονύσης, Μπατίστα Λουίζα.
Διάρκεια: 67
Εισιτήρια: 115029
Α' Προβολή: 14/3/1960

Υπόθεση:

Η Τζούλια ένα πλουσιοκόριτσο που της αρέσει η καλοπέραση, είναι κόρη του Τέλη, γενικού διευθυντή της εταιρίας χάλυβος. Ο Γρηγόρης, ιδιαίτερος του Τέλη στην εταιρία, ένας φιλήσυχος υπάλληλος που είναι ερωτευμένος με την Τζούλια, μετά από μια σειρά παρεξηγήσεων θα χάσει τη δουλειά του και θα απολυθεί...

Σχολία:

Κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας των Τσιφόρου - Βασιλειάδη. Η επιτυχία της ταινίας αυτής, ξανάφερε στο προσκήνιο τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ο οποίος μετά τον αντιεμπορικό Δράκο του Νίκου Κούνδουρου, είχε αποκλειστεί από το κύκλωμα των μεγάλων εταιριών. Ο Ηλιόπουλος, αναδεικνύει εδώ και το χορευτικό του ταλέντο, που καλλιέργησε έχοντας ως πρότυπο τον μεγάλο Αμερικανό χορευτή Φρεντ Αστέρ.

Ο Δαλιανίδης, στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, αναφέρει πως η ταινία συνάντησε δυσκολίες στα τελειώματα. Αιτία οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, που το ίδιο χρονικό διάστημα έπαιζαν με τον θίασο τους το ίδιο έργο στο θέατρο. Οι εισπράξεις πηγαίναν πολύ καλά και από το φόβο ότι η κινηματογραφική εκδοχή θα "έκοβε" την θεατρική κίνηση, οι ηθοποιοί έβρισκαν διάφορες προφάσεις για να αρνούνται να παρευρεθούν στα γυρίσματα. Ο Δαλιανίδης που είχε καταλάβει την αιτία των καθυστερήσεων, αναγκάστηκε να ξεγελάσει τους ηθοποιούς, γυρίζοντας το τέλος της ταινίας, χωρίς οι ίδιοι να το καταλάβουν!

Ατάκες:

ΤΖΟΥΛΙΑ (ΚΑΡΕΖΗ): Το υπογράφετε μπαμπά, σας παρακαλώ;
ΚΑΡΕΛΗΣ (ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ): Ορίστε, πάλι λεφτά θέλει.
ΤΖΟΥΛΙΑ: Παιδάκι μου, τα θέλω για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μοδίστρες, παπουτσήδες. Ε... να ζήσουν οι άνθρωποι.
ΚΑΡΕΛΗΣ: Κατάλαβες Ανδρέα;
ΤΖΟΥΛΙΑ: Α! Μια και είστε εδώ, κύριε διευθυντά, το υπογράφετε για να μη τρέχω και στην τράπεζα;

ΜΑΝΟΣ (ΞΕΝΙΔΗΣ): Καθίστε κύριε.
ΚΑΡΑΝΤΑΟΥΝΗΣ (ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ): Δεν κάθομαι. Έχω νεύρα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ (ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ): Και τα νεύρα τα έχετε σε μέρος που σας εμποδίζουν να καθήσετε;

ΚΑΡΕΛΗΣ: Εδώ είσαι εσύ;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Γιατί που ήθελες να είμαι; Στα ανάκτορα του Μπούκινχαμ;

ΤΖΟΥΛΙΑ: Είμαι η Ιουλιέτα και είσαι ο Ρωμαίος μου, είμαι η Κλεοπάτρα και είσαι ο Αντωνάκης μου, είμαι η Καρμεντσίτα σου και είσαι ο ταυρομάχος που αγαπώ...

(τραγουδούν)
ΤΖΟΥΛΙΑ: Ένα χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα και μια γατούλα μούρλια θηλυκό πρασινομάτα και κοκκινομάλλα, αρχίσαν ένα παιχνιδάκι ερωτικό.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Η γάτα λέει "Για δες το κοροϊδάκι, επίστεψε ότι εγώ το αγαπώ" μα λέει και το κουτό χρυσοψαράκι, "Η κούνια που σε κούναγε πω, πω, πω, πω".
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ: Κι αν σ' αγαπώ, δεν θα σου το πω, το 'χω σε κακό να μην έχω μυστικό κι αν σ' αγαπώ, δε θα σ' αγαπώ αν θα σου το πω ότι έχω μυστικό.
ΤΖΟΥΛΙΑ: Μα παίξε - παίξε το ίδιο παιχνιδάκι, νιώθει η γατούλα έρωτα κρυφό και γίνεται αυτή το κοροϊδάκι και ατσίδα έγινε το ψάρι το χρυσό.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Αυτά τα λέει ένα τραγουδάκι που τραγουδιέται σ' εύθυμο σκοπό, αντί να φάει η γάτα το ψαράκι, το ψάρι τρώει την γατούλα που αγαπώ.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ: Κι αν σ' αγαπώ, δε θα σ' αγαπώ αν θα σου το πω, ότι έχω μυστικό.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Με φώναξε ο κύριο γενικός και μου λέει: "Η κυρία Αλίκη έχει ένα σπίτι. Πήγαινε στο υποθηκοφυλακείο να εξετάσεις τους τίτλους ιδιοκτησίας". Τι σημαίνουν όλα αυτά;
ΑΛΙΚΗ (ΔΙΑΛΥΝΑ): Τι σημαίνουν;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Ότι ο άνθρωπος σκοπεύει να σας παντρευτεί! Σου λέει "Αφού θα πάρω μια γυναίκα που κουνιέται, ας πάρω για σιγουριά, τέλος πάντων κι ένα ακίνητο".

ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Και για το σπίτι που δεν υπάρχει πια, δε θα κάνουμε κουβέντα. Μόνο που πρέπει να βρούμε ένα καλό ψέμα.
ΑΛΙΚΗ: Τι ψέμα;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Τι ψέμα; Εσύ είσαι γυναίκα. Εγώ θα βρώ το ψέμα;

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Φωτογραφία: Το Κουτί Με τις Ατάκες, Εκδόσεις Σιούρτης