Κυριακάτικο Ξύπνημα [1954]


kyriakatiko3ypnhma


Είδος:
Κομεντί
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Κακογιάννης Μιχάλης
Παραγωγή: Μήλας Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Χορν Δημήτρης, Λαμπέτη Έλλη, Καββαδία Τασώ, Παππάς Γιώργος, Νοταρά Σαπφώ, Παπαγεωργίου Μαργαρίτα, Πατεράκη Χρυσούλα, Ιορδανίδης Γιώργος, Φέρρης Κώστας.
Διάρκεια: 91
Εισιτήρια: 103252
Α' Προβολή: 11/1/1954

Υπόθεση:

Δύο πιτσιρικάδες, κλέβουν τα ρούχα και μαζί το λαχείο μιας νεαρής πωλήτριας στη διάρκεια του κυριακάτικου μπάνιου της. Το λαχείο θα το αγοράσει ένας φτωχός μουσικός. Όταν το λαχείο κληρώσει, η πωλήτρια θα θυμηθεί το νούμερο του και θα το διεκδικήσει με επίσμα από τον μουσικό. Τελικά θα μοιραστούν το ποσό και θα ενώσουν τις ζωές τους.

Σχόλια:

Κυπριακής καταγωγής και από αστική οικογένεια, ο Μιχάλης Κακογιάννης, με μία πορεία μοιρασμένη ανάμεσα στο θέατρο και στον κινηματογράφο, συνέδεσε το όνομά του με πολλές ελληνικές ταινίες που πήγαν στο Φεστιβάλ Καννών. Η αρχή γίνεται το 1954 με το «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ταινία επιτυχημένη τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά. Με αυτήν του την ταινία έδωσε μία άλλη στροφή στην κωμωδία μακριά από τη χοντρή φάρσα της εποχής, ενώ κέρδισε θετικά σχόλια τόσο από το ελληνικό κοινό όσο και από το κοινό των Καννών, όπου συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος. Μάλιστα, η ταινία προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου όπου κέρδισε και μία διάκριση. Οι ερμηνείες τόσο της Λαμπέτη όσο και του Χορν κέρδισαν όλους τους Έλληνες κριτικούς της εποχής. Η ταινία διακρίθηκε για το γρήγορο ρυθμό της, για την αφήγηση και την τεχνική της με αποτέλεσμα η καριέρα του Κακογιάννη να αποκτήσει το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσε.

Η ταινία ήταν παραγγελία του Δημήτρη Χορν, προς τον φίλο του Κύπριο σκηνοθέτη και είχε στόχο να διαφημίσει το θεατρικό θίασο που είχε με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά. Η παραγγελία καθόριζε, τρεις ισοδύναμους ρόλους, κάτι που τήρησε ο Κακογιάννης. Τα εξωτερικά γυρίστηκαν στην Αθήνα, ενώ τα εσωτερικά στα στούντιο Νάχας, στο Κάϊρο της Αιγύπτου.

«Ένα καλό φιλμ της σειράς, ένα φιλμ που μπορεί ελεύθερα να ταξιδέψει, να πάει στις Κάννες, να εμφανιστεί σε Φεστιβάλ, να μην πάρει ασφαλώς, ασφαλέστατα, καμία διάκριση και κανένα βραβείο, αλλά και να μην ντροπιάσει και τη δύστυχη πατρίδα του, όπως την έχουν ντροπιάσει όλα ανεξαιρέτως τα προηγούμενα. Και γι’ αυτό μονάχα αποτελεί σταθμό». Ελένη Βλάχου-«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»


Ατάκες:

ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ: Εγώ εσένα, θα σου βγάλω το μάτι!

ΛΑΜΠΕΤΗ: Οι μασκωτίτσες μου!


πηγή υπόθεσης: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
πηγή σχολίων: Cine.gr