Ο Μεθύστακας [1950]


me8ystakas

Είδος: Κοινωνικό Δράμα
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Τζαβέλλας Γιώργος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Μακρής Ορέστης, Χορν Δημήτρης, Κωνσταντοπούλου Μπίλλυ, Μουστάκα Αθανασία, Λίντα Κάτια, Γιαννακοπούλου Μαρία, Βλαχόπουλος Νίκος, Κυριακού Άννα, Τζενεράλης Θανάσης, Ρίζος Νίκος, Αγγελίδης Ράλλης, Βλαχόπουλος Γιώργος, Καρύδης - Φουκς Αριστείδης, Στρατηγού Ρένα, Ραυτοπούλου Άννα, Γκιουζέπε Ζαφειρίνη, Αφεντάκης Βασίλης, Αναστασιάδης Αλέκος, Ρίζος Κώστας, Ραφελέτος Παύλος, Κάσκαρης Κ., Σβορώνος Γιάννης
Διάρκεια: 100
Εισιτήρια: 304438
Α' Προβολή: 23/1/1950

Υπόθεση:

Ο Χαράλαμπος Γαρμπής ή χημικός, όπως τον φωνάζουν, είναι ο μεθύστακας της γειτονιάς, που έγινε αλκοολικός μετά το θάνατο του γιού του. Ζει με την κόρη του Άννα και την μητέρα του και περνάει την ημέρα του γυρίζοντας στις ταβέρνες της Πλάκας. Πολλές φορές προσπάθησε να το κόψει αλλά τα κατάφερε μόνο για λίγες ώρες. Η Άννα θα πιάσει δουλειά στην οινοβιομηχανία του Μπάκα. Μετά από μια αρχική παρεξήγηση με τον γιό του ιδιοκτήτη Άλεκ, θα αρχίσει μια αμοιβαία συμπάθεια. Ο Άλεκ θα αφήσει την μποέμικη ζωή και θα ασχοληθεί σοβαρά με την επιχείρηση, για χάρη της Άννας.

Σχολία:

Πρώτη εμφάνιση: Κάτια Λίντα, Ζαφειρίνη Γκιουζέπε, Ρένα Στρατηγού, Νίκος Ρίζος, Αλέκος Αναστασιάδης, Ράλλης Αγγελίδης.
Η ταινία προβλήθηκε για 27 συνεχείς εβδομάδες στην Αθήνα (έκανε πρεμιέρα στα κινηματοθέατρα Τιτάνια, Κοτοπούλη και Μαξίμ) και το ρεκόρ εισιτηρίων που δημιούργησε παρέμεινε αξεπέραστο μέχρι το 1963! Ο Ορέστης Μακρής παραδίδει ίσως, την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, στον ρόλο του Μεθύστακα.

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA