Μαρίνος Κονταράς [1948]


marinoskontaras


Εναλλακτικός Τίτλος: Ο Κουρσάρος Του Αιγαίου
Είδος: Ιστορικό Δράμα
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Τζαβέλλας Γιώργος
Παραγωγή: Ελ Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Κατράκης Μάνος, Διαμαντόπουλος Βασίλης, Γιαννακός Πέτρος, Κωνσταντοπούλου Μπίλλυ, Μηλιάδη Ανθή, Καραβουσάνος Πάνος, Τζίφος Γιώργος, Κάψαλης Σπύρος, Βλαχάκης Μανώλης, Σπαθόπουλος Κίμων.
Διάρκεια: 60
Εισιτήρια: 419186
Α' Προβολή: 15/3/1948

Υπόθεση:

Ο Μαρίνος Κοντάρας είναι ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών. Θα ερωτευθεί και θα κλέψει τη Λεμονιά, παρόλο που ο αδελφός της Γρηγόρης Φουσέκης τον καταδιώκει. Η Λεμονιά για να τον παντρευτεί, ζητάει να της υποσχεθεί ότι θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και την παρανομία...

Σχολία:

Πρώτη εμφάνιση: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Πέτρος Γιαννακός, Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου, Πάνος Καραβουσάνος, Γιώργος Τζίφος, Μανώλης Βλαχάκης.
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κνοκ-Λε-Ζουτ, Βέλγιο 1948. Πρώτη ελληνική ταινία που συμμετέχει σε διεθνές φεστιβάλ. Το σενάριο που έγραψε ο ίδιος ο Τζαβέλλας ήταν διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Αργύρη Εφταλιώτη. Η ταινία γυρίστηκε στη Σαντορίνη και στη Πάρο και στοίχισε 1000 χρυσές λίρες, ποσό μεγάλο για την εποχή. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και παίχτηκε πολλές φορές σε επανεκδόσεις κόβοντας συνολικά 419186 εισητήρια.
Η εταιρία παραγωγής, Ελ-Φιλμ, άνηκε στην σκηνοθέτη Μαρία Πλυτά-Χατζηνάκου (Εμποράκος, Λουστράκος, Νικητής κ.ο.κ.)


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761