Οι Γερμανοί Ξανάρχονται [1948]


germanoi3anarxontai

Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Σακελλάριος Αλέκος
Σενάριο: Σακελλάριος Αλέκος, Γιαννακόπουλος Χρήστος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Λογοθετίδης Βασίλης , Τσαγανέα Νίτσα , Λιβυκού Ίλυα , Σμυρνάκη Μαρίνα , Βαζά Ώρα , Βασιλειάδου Γεωργία , Δημόπουλος Ντίνος , Διανέλλος Λαυρέντης , Πρωτοπαππάς Εύαγγελος , Ροζάν Λουκιανός , Φωτόπουλος Μίμης , Τσαγανέας Χρήστος , Ασημακόπουλος Θεόφιλος , Βλαχόπουλος Γιώργος , Περιτσόπουλος Κώστας , Ιλαντζής Δημήτρης , Στρατηγός Στέφανος , Καρέτας Γιώργος , Σχοινάς Ιωάννης , Κουλμάσης Ρένος , Τσούχλος Γιώργος , Καλογήρου Δημήτρης , Φέρμας Νίκος , Κυριαζίδης Σταύρος , Χατζηαντωνίου Δημήτρης , Λεσέγκο Μιχαήλ , Χειμωνίδης Γιάννης , Οφροσίμοφ Αλέξης , Χειμαράς Χριστόφορος , Σακελλάριος Αλέκος
Διάρκεια: 85
Εισιτήρια: 136033

Υπόθεση:

Ο Θόδωρος, ένας φιλήσυχος νοικοκύρης που αγανάκτησε από την εμφύλια φαγωμάρα που διαδέχθηκε την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, πέφτει για έναν μεσημεριανό υπνάκο και βλέπει στον ύπνο του, ότι οι Γερμανοί ξανάρχονται. Ένα ολοζώντανο όνειρο που θα εξελιχθεί σε εφιάλτη και θα τον ξαναγυρίσει στις μέρες που κρυφάκουγε το ραδιόφωνο που φύλαγαν στο πηγάδι. Στις μέρες της πείνας και της ανέχειας που κυριαρχούσε ο φόβος για τον Γερμανό κατακτητή. Μια τέτοια μέρα, Γερμανοί θα μπουκάρουν στην αυλή του σπιτιού του και θα τον συλλάβουν μαζί με άλλους άντρες του σπιτιού...

Σχολία:

Κινηματογραφική διασκεύη του ομώνυμου θεατρικού έργου των Σακελλάριου / Γιαννακόπουλου. Α' Προβολή στις 5 Ιανουαρίου του 1948. Στο έργο αυτό κάνουν τη πρώτη κινηματογραφική τους εμφάνιση οι Μίμης Φωτόπουλος, Λαυρέντης Διανέλλος, Στέφανος Στρατηγός, Νίκος Φέρμας, Ίλυα Λιβυκού, Γιάννης Χειμωνίδης και Ντίνος Δημόπουλος (μετέπειτα επιτυχημένος σκηνοθέτης).

Ατάκες:

ΚΟΡΗ ΘΟΔΩΡΟΥ (ΣΜΥΡΝΑΚΗ): Πάλι σαφρίδια;
ΘΟΔΩΡΟΣ (ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ): Πουλάκι μου, ξέχασες την λαχανίδα; Μπρος, μπρος... άφησε τα αυτά και κάντε ένα σταυρό στον καλό θεούλη, που έκανε τον ουρανό με τ' άστρα, της γης με τα λουλούδια και τη θάλασσα με τα σαφρίδια.

ΘΟΔΩΡΟΣ: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Αχ... τώρα είναι που θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Τώρα είναι που θα γίνουμε από την πείνα, σαν τις ζελατίνες για τις ταυτότητες.

ΘΟΔΩΡΟΣ: Α, ρε κατακαημένε Τζιτζιφρίνγκο. Πώς ήσουνα και πώς έγινες. Α ρε πού καταντήσαμε... Εσένα δε σ' αρέσαν τα σαφρίδια. Ε, φάε τώρα τον Τζιτζιφρίνγκο και άυριο - μεθαύριο τρως και το κλουβί.

ΘΟΔΩΡΟΣ: Τι κρέας είναι αυτό ρε Ζήση; Ρε Ζήση; Ρε Ζήση; Πού το βρήκες αυτό το κρέας ρε Ζήση; Που είναι ο Φλοξ ρε Ζήση;
ΖΗΣΗΣ (ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ): Ε δε σου είπα ότι θα σου πω, βρε Θόδωρε;
ΘΟΔΩΡΟΣ: Τι να μου πεις βρε; Τι να μου πεις; Α, ρε κατακαημένε Φλοξ, τι σου 'μελλε να πάθεις. Δεν ήθελες το ψωμί που σου 'δινα ε; Ήθελες κόκκαλα να φας ε; Ε, τώρα φουκαρά μου, σίγουρα θα περισσέψουν κόκκαλα, αλλά θα είναι τα δικά σου.

ΘΟΔΩΡΟΣ: Ρε... Χαμηλώστε το ρε παιδιά, που να πάρει ο διάολος. Ο σκοπός είναι ν' ακούσουμε εμείς το Λονδίνο. Όχι το Λονδίνο εμάς!

ΖΗΣΗΣ: Δηλαδή... για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους...
ΘΟΔΩΡΟΣ: Αμ, βρήκες ρε Ζήση την ώρα, για να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους. Άστα όπως είναι ρε Ζήση. Άστα όπως είναι!

ΓΙΑΤΡΟΣ: Ως εδώ καλά τα καταφέρατε. Τώρα το μόνο που θα χρειαστεί, αν μας γίνει κανένας αιφνιδιασμός, πρέπει να κάνετε όλοι τους τρελούς. Σύμφωνοι;
ΘΟΔΩΡΟΣ: Όσο γι' αυτό, μην ανησυχείτε. Ποιός λίγο, ποιός πολύ... όλοι την έχουμε την τρελάρα μας.

ΤΡΕΛΟΣ (ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ): Άνθρωποι, άνθρωποι. Αιμοχαρείς, αιμοδιψείς και αιμοβόροι. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Όλοι άνθρωποι είμεθα. Όλοι αδέλφια είμαστε. Όλοι εξαρτήματα του σύμπαντος είμαστε.
ΘΟΔΩΡΟΣ: Να μου ζήσεις άνθρωπέ μου! Επιτέλους κι ένας άνθρωπος να συννενοηθείς!
ΤΡΕΛΟΣ: Άνθρωποι, άνθρωποι.. εγώ θα σας οδηγήσω.
ΘΟΔΩΡΟΣ: Βρε και το ρωτάς; Τώρα που σε βρήκα, πάω εγώ με άλλον;


πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
Φωτογραφία: Το Κουτί Με τις Ατάκες, Εκδόσεις Σιούρτης