Απάχηδες των Αθηνών [1950]


apaxhdes


Είδος: Μελόδραματική
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Παρασκεύας Ηλίας
Παραγωγή: Ολύμπια Φιλμς
Πρωταγωνιστούν: Βεάκης Αιμίλιος, Καλουτά Άννα, Κωνσταντάρας Λάμπρος, Μανέλλης Φραγκίσκος, Φωτόπουλος Μίμης, Στεφανίδου Λύδια, Ηλιόπουλος Ντίνος, Πρινέας Γιάννης, Μαντινείου Μαρία, Λαϊδου Μαίρη, Παπασιόπουλος Ε., Νικολαϊδου Μαρία, Κεδράκας Νάσος, Πρινέα Μαρία, Καραβουσάνος Πάνος, Πομώνης Κώστας, Κλέωπας Σταύρος, Ευθυμίου Ρένα.
Διάρκεια: 80
Εισιτήρια: 80140
Α' Προβολή: 23/1/1950

Υπόθεση:

Ο Κώστας είναι γνωστός στην πιάτσα ως "Πρίγκιπας". Οι δουλειές του είναι ύποπτες, όμως τις εκτελεί πάντα με φινέτσα. Έτσι τώρα που έμαθε την άφιξη του ελληνοαμερικάνου Παραλή και της κόρης του Βέρας, για την οποία ο Παραλής ψάχνει αριστοκράτη γαμπρό, αποφασίζει να παρουσιαστεί μπροστά του ως πραγματικός πρίγκηπας.

Σχολία:

Κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης οπερέτας των Γιάννη Πρινέα και Νίκου Χατζηαποστόλου σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ηλία Παρασκευά από την Ολυμπια φιλμ. Η ταινία αποτελεί δεύτερη παρουσίαση της οπερέτας, αφού μία πρώτη με τον αυτό τίτλο, είχε πραγματοποιηθεί το 1930 από την ΝΤΑΓΚ ΦΙΛΜ. H ταινία του 1930 ήταν βουβή και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την μουσική μέσω ενός γραμμοφώνου. Οι απάχηδες του 30 χαιρετίστηκαν ως η πρώτη ελληνική ηχητική ταινία.
Πρώτη Εμφάνιση: Μαίρη Νικολαϊδου, Σταύρος Κλεώπας

πηγή υπόθεσης: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
πηγή σχολίων: Cine.gr