Πρετεντέρης Κώστας


PRETENTERIS2

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Ξεκίνησε την εικοσιπεντάχρονη δημιουργική του καριέρα το 1953, γράφοντας το θεατρικό έργο Και ο Μήνας έχει Εννιά. Έγραψε περισσότερα από σαράντα θεατρικά έργα, συνεργαζόμενος στην αρχή με τους Γ. Θίσβιο και Α. Γιαλαμά (επιθεωρήσεις) και στη συνέχεια αποκλειστικά με τον Γιαλαμά στις κωμωδίες του. Παράλληλα υπήρξε ευθυμογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες, συγγραφέας ραδιοφωνικών εκπομπών (Το Ημερολόγιο Ενός Θυρωρού, Τα Καθημερινά του Καθημερινού) και στιχουργός δεκάδων τραγουδιών.
Στον κινηματογράφο, εμφανίστηκε ως σεναριογράφος το 1954 μαζί με τον Α. Γιαλαμά, σε μία ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, το Χαρούμενο Ξεκίνημα. Έγραψε το σενάριο σε 19 ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν διασκευές δικών του επιτυχημένων θεατρικών έργων. Μερικές από τις κινηματογραφικές του επιτυχίες περιλαμβάνουν τις ταινίες: Δεσποινίς Διευθυντής, Τζένη Τζένη και Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια.
Από το 1969, άρχισε να γράφει για την τηλεόραση. Δικά του είναι μερικά από τα πιο επιτυχημένα σήριαλ από καταβολής τηλεόρασης: Ο κύριος Συνήγορος, Γειτονιά, Τα Παιδιά του Ζεβεδαίου, Η Κοκορόμυαλη, Ονειροπαρμένος, Εκείνες κι Εγώ, Ο Δρόμος κ.ο.κ.
Πέθανε το 1978, σε ηλικία 52 ετών.

πηγή: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761

Φιλμογραφία ως Σεναριογράφος:

1954 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
1962 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
1964
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964 ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΟΙ, ΟΙ
1966
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
1967
ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ
1967 ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΕΙΑΤΑ
1968 ΜΙΚΕΣ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ, Ο
1969 ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΣ, Ο
1969 ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ, Η
1970 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ
1970 ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΜΠΟΪ ΣΟΥ
1970 ΝΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΤΑ ΧΙΟΝΑΤΕΣ, Ο
1971
ΤΡΕΛΟΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ, Ο
1972
ΤΙ 30, ΤΙ 40, ΤΙ 50
1972 ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΡΑΣΤΩΝ
1973 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ