Λάσκος Ορέστης


laskos2
Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1907 από πλούσια οικογένεια και σπούδασε υποκριτική στη Σχολή θεάτρου του Δημήτρη Γαζιάδη (Dag Film).

Το 1928 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ηθοποιός στην ταινία Έρως και Κύματα, ενώ το 1929 γράφει το σενάριο για τρεις ταινίες της Dag που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Στις αρχές του 1930 εντάσσεται στο δυναμικό της νεοϊδρυθείσας Ολύμπια Φιλμ του Παναγιώτη Δαδήρα και την επόμενη χρονιά με δική του εταιρία, περνά και στη σκηνοθεσία, δημιουργώντας την πιο καλλιτεχνική ταινία του προπολεμικού κινηματογράφου, την Δάφνη και Χλόη.

Το 1932 εγκαταλείπει τον κινηματογράφο και καταπιάνεται με την ποιήση, το μουσικό θέατρο και τη δημιουργία καλλιτεχνικών προγραμμάτων (βαριετέ).

Μετά τον πόλεμο, επιστρέφει δειλά στον κινηματογράφο και από το 1953, ξεκινά τη δεύτερη φάση της κινηματογραφικής του καριέρας, δημιουργώντας κωμωδίες και μελοδράματα για το εμπορικό κύκλωμα.

Σκηνοθέτησε συνολικά 54 ταινίες, οι 23 από τις οποίες έχουν ως βασική πρωταγωνίστρια την γυναίκα του, Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Εξέδωσε 8 ποιητικές συλλογές και τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης από τον Σύνδεσμο Λογοτεχνών.

Πέθανε το 1992.

πηγή: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761

Φιλμογραφία ως Σκηνοθέτης:

1931 ΔΑΦΝΙΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ
1945 ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ (ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΒΙΟΛΙ, ΤΟ)
1953 ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΝ, Η
1955 ΓΚΟΛΦΩ
1956 ΑΓΝΩΣΤΟΣ, Η
1958 ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
1958 ΓΕΡΑΚΙΝΑ
1958 ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ, Η
1959 ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΑ
1959 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΣΣΑ
1960 ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ
1960 ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ ΜΙΡΑΜΑΡΕ
1961 ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟ
1961 ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ (ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ)
1961 ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ (ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ)
1962 ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
1962 ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ (ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΒΕΓΓΟΣ)
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, Ο
1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1962 ΔΥΟ ΜΑΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
1962 ΛΑΦΙΝΑ
1963 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
1963 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13
1963
ΤΥΦΛΑ ΝΑ 'ΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ
1963 ΖΗΛΕΙΑ
1964 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
1964 ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΟΥ, Ο
1964 ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ
1964 ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ, Ο
1965 ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 005 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΥΣΟΠΟΔΑΡΟΥ
1965 ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΤΟ
1965 ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΣ, Ο
1965 ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
1966 ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ
1966 ΦΟΥΣΚΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ
1967 ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΟΣ, Ο
1967 ΝΥΜΦΙΟΣ ΑΝΥΜΦΕΥΤΟΣ
1967 ΧΑΖΟΜΠΑΜΠΑΣ, Ο
1967 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, ΤΟ
1967 ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ, ΤΟ
1967 ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ, Ο
1968
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΟΥΔΟΥΝΑ
1968 ΜΠΟΥΦΟΣ, Ο
1968 ΤΣΑΧΠΙΝΗΣ, Ο
1969 ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ, ΤΟ (ΙΙ)
1969 ΔΑΦΝΙΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ (ΜΙΚΡΟΙ ΕΡΑΣΤΑΙ, ΟΙ)
1970 ΑΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΩΝ, Ο
1970 ΑΠΙΘΑΝΟΣ, Ο
1970 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, ΤΟ
1971
ΚΡΕΒΒΑΤΟΜΟΥΡΜΟΥΡΑ, Η
1971
ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
1971 ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΛΛΕΣ ΤΟΥ, Ο (ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ)