Φίνος Φιλοποίμενας


finos2
Γεννήθηκε στην Κάτω Τιθωρέα της Λοκρίδας το 1908. Σπούδασε Νομικά, επάγγελμα που δεν άσκησε ποτέ μιας και πάθος του ήταν ανέκαθεν ο Κινηματογράφος. Ξεκινάει στον κινηματογράφο το 1939 - πούλησε όλο του το βιος και ίδρυσε την εταιρία παραγωγής "Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο".

Το 1940 κάνει την πρώτη και τελευταία του ταινία σαν σκηνοθέτης, Το Τραγούδι του Χωρισμού. Τα χρόνια της κατοχής, ο Φιλοποίμην συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς, ο πατέρας του εκτελείται και ο εξοπλισμός του λεηλατείται...

Η Φίνος Φιλμ ιδρύεται το 1943 στην οδό Στουρνάρα ενώ το 1957 μετακομίζει στην οδό Χίου 53. Ο Φίνος είχε μανία με την τεχνολογία στον κινηματογράφο. Το 1964, η ταινία Κορίτσια για Φίλημα, είναι η πρώτη Ελληνική στερεοφωνική ταινία και το 1971 στην Παιανία, εγκαινιάζει τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο των Βαλκανίων.

Η Φίνος Φιλμ, γίνεται θρυλική εταιρία παραγωγής τις δεκαετίας του '50 και του '60 βγάζοντας όλη την αφρόκρεμα των ελληνικών ταινιών.

Ο Φίνος συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη (των οποίων η σχέση δεν ήταν και η καλύτερη, αφού η Βουγιουκλάκη σπάζοντας τα κατεστημένα της Φίνος Φιλμ, δούλευε παράλληλα και με άλλες εταιρίες παραγωγής ταινιών), η Ζωή Λάσκαρη (που ήταν αποκλειστική ηθοποιός της Φίνος Φιλμ και ξεκίνησε την καριέρα της στον Κατήφορο), η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Γεωργία Βασιλειάδου και πολλοί άλλοι.

Εκεί που έκανε λάθος είναι στην αποστροφή του για την Μελίνα Μερκούρη. Δεν πίστεψε ότι θα γίνει μεγάλη πρωταγωνίστρια λόγω του μεγάλου στόματός της. Έχασε έτσι την μοναδική ευκαιρία να γίνει συμπαραγωγός στην θρυλική ταινία "Ποτέ την Κυριακή".

Τη δεκαετία του '70 η Φίνος άρχισε να γνωρίζει την σταδιακή της παρακμή και η τελευταία ταινία του Φίνου ως παραγωγού έρχεται το 1977 στη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, "Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται".

Ο Φίνος πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1977, χωρίς να κάνει ούτε μια στιγμή την "παραχώρηση" να κάνει δουλειά με την τηλεόραση.

Φιλμογραφία ως Σκηνοθετης:

1940 ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ, ΤΟ