Χρονοπούλου Μαίρη


xronopoulou2
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1933. Στο κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1954, στην ταινία Χαρούμενο ξεκίνημα, ενώ στο θέατρο το 1956, με το έργο "Η κυρία περί της οποίας πρόκειται".

Ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία για τον χαρακτηριστικό ρόλο της γυναίκας - βαρύμαγκα στη ταινία της Φίνος Φιλμ, Μια Κυρία στα Μπουζούκια. Άλλες σημαντικές ταινίες: Κόκκινα Φανάρια, Δάκρυα για την Ηλέκτρα, Οι Θαλασσιές οι Χάντρες, Γοργόνες και Μάγκες.

Στην πολύχρονη καριέρα της, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους και πήρε μέρος σε πολλές παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες "Εν πλω", "Ατμόπλοιον Τζόαν Ντάνβερς", "Επικίνδυνη στροφή", "Μικρές αλεπούδες", "Τα κόκκινα φανάρια", "Ποντικοπαγίδα", "Οργισμένα νειάτα" κ.ά.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1954 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
1958 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΑ, ΤΟ
1959 ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288 (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1963 ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ, ΤΟ
1963 ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
1963 ΑΝΗΣΥΧΑ ΝΙΑΤΑ (ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, Η)
1963 ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1964 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟ
1964 ΚΡΑΥΓΗ
1964 ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, Η
1965 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΟΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ)
1965 ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
1965 ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΤΟ
1966 ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ
1966 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
1966 ΦΟΒΟΣ, Ο
1967 ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ, ΟΙ
1967 ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΡΑΠΕΤΗ
1968 ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ
1968 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Η
1968 ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
1968 ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ
1968 ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΤΟ (ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ)
1969 ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
1970 ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
1970 ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ
1970 ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, Η
1972 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
1973 ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ