Ρουσσέα Τζένη


roussea2
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1933. Σπούδασε στη Σχολή Βασιλικού Θεάτρου.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" και συνέχισε με έργα όπως: "Σκηνές του δρόμου", "Ζακυνθινή σερενάτα", "Χαϊδεμένος", "Ο Λήσταρχος Νταβέλης", "Θηλιά στο σκοτάδι", "Χωρίς οργή", "Καπετάνιος στον παράδεισο", "Θάψτε τους νεκρούς", "Το φιόρο του Λεβάντε", "Στέλλα Βιολάντη", "Οι τρεις αδελφές", "Υπόθεση διαζυγίου" κ.ά.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1949, στην ταινία Κόκκινος βράχος.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές της στιγμές: Εγωισμός, Πυρετός στην Άσφαλτο, Ο Σπαγγοραμένος, Ησαϊα μη Χορεύεις, Ένας Τρελλος Γλεντζές, Εσχάτη Προδοσία κ.α.

Στην τηλεόραση γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή της σε σειρές όπως "Άγνωστος πόλεμος", "Αθάνατες ιστορίες αγάπης" κ.ά.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1949 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ (ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΝΤΡΗ)
1953 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΡΕΨΟΥΜΕ (ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ)
1958 ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ (ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΜΑΝΟΥΛΑ)
1961 ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
1964 ΕΓΩΙΣΜΟΣ
1964 ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
1965 ΕΧΘΡΟΙ, ΟΙ
1966 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
1967 ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
1967 ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΕΝΟΣ, Ο
1967 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1968 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, ΤΟ
1968 ΜΠΟΥΦΟΣ, Ο
1968 ΑΝΔΡΕΣ ΔΕ ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ, ΟΙ
1969 ΗΣΑΪΑ ΜΗ ΧΟΡΕΥΕΙΣ
1969 ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΝΕΙΑΤΑ
1969 ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥ, Η
1970 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ
1971 ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
1972 ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ