Παπαγιάννη Λίλη


papagianni2
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, απ' όπου αποφοίτησε το 1958. Στη συνέχεια παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης και πήρε μέρος στις παραστάσεις: "Η αυλή των θαυμάτων", "Ο κύκλος με την κιμωλία" και "Καλοκαίρι και καταχνιά".

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και συμμετείχε σε έργα όπως: "Μαντώ Μαυρογένους", "Η ωραία Μυλωνού", "Οι αθώες", "Η φωνή της τρυγόνας", "Καλοκαίρι και καταχνιά", "Ποντικοπαγίδα", "Δεσποινίς διευθυντής", "Μαίρη Μαίρη" κ.ά.

Στο μεταξύ το 1957, είχε γνωριστεί και παντρεύτηκε με τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, με τον οποίο συγκρότησε Θίασο το 1965, ανεβάζοντας τα έργα "Βαθιά γαλάζια θάλασσα" και "Ο έρωτας των 4 συνταγματαρχών". Από το 1965 μέχρι το 1969, συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. σε παραστάσεις όπως: "Τρωάδες", "Βασιλιάς Ληρ", "Ο έμπορος της Βενετίας", "Οι γυναίκες διασκεδάζουν" κ.ά. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με αρκετούς θιάσους, συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπως: "Κοκτέιλ πάρτι", "Πίκνικ", "Η αστική τάξη αστειεύεται", "Μαθήματα γάμου", "Ένα βότσαλο στη λίμνη", " κ.ά.

Από το 1982 μέχρι το 1988, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα: "Οθέλλος", "7 γυναίκες", "Ηλέκτρα" κ.ά.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, στην ταινία Νταντά με το ζόρι. Χαρακτηριστικοί ρόλοι: Η Χαρτοπαίχτρα και Δεσποινίς Διευθυντής.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε σειρές ("Επειδή και δια ταύτα") και σε θεατρικά, όπως επίσης και σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1959 ΝΤΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ
1960 ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΑΝΔΥΑ, ΤΟ (ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΑΝΔΥΑΣ)
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1964 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964 ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η

1964 ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΟΙ, ΟΙ
1965 ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, Η

1965 ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1966 ΕΚΔΡΟΜΗ