Ναθαναήλ Έλενα


na8anahl2
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1963, στην ταινία Κάτι να καίει. Στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία, όπου συμμετείχε στην ταινία του Ράλφ Τίλε, "Το αίμα των Βελσβουγκιέν", και μόλις επέστρεψε ξεκίνησε μια παράλληλη καριέρα τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο. Από τις λίγες Ελληνίδες της εποχής που δεν φοβήθηκε να κάνει τολμηρές κινηματογραφικές εμφανίσεις.

Μερικές από τις πιο σημαντικές της στιγμές: Κάτι να Καίει (1963), Επιχείρησις Απόλλων (1968), Ξύπνα Βασίλη (1969), Το Λεβεντόπαιδο (1969), Εθελοντής στον Έρωτα (1971), Ο Αισιόδοξος (1973) και Εκείνο το Καλοκαίρι (1971).

Πέθανε σχετικά πρόωρα, στις 3 Μαρτίου 2008, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1963 ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ
1966 ΦΟΒΟΣ, Ο
1966 ΝΤΑΜΑ ΣΠΑΘΙ
1967 ΔΡΑΠΕΤΗΣ, Ο (ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΑΜΜΟ)
1967 13ΟΣ, Ο (ΔΕΚΑΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ, Ο)
1968 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
1968 ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
1968 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ (ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΕΡΩΤΑ)
1969 ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ
1969 ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΟ, ΤΟ
1971 ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1971 ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
1971 ΠΡΟΚΛΗΣΗ (ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ - LOVE ABOVE ALL)
1972 ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ
1972 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
1973 ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
1973 ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, Ο

"την πήγα στο Φίνο  να υπογράψει συμβόλαιο. Η Έλενα είχε ένα από τα ωραιότερα  κεφάλια που είχα δει ποτέ κι´αν στο εσωτερικό του διέθεται το μυαλό της Αλίκης Βουγιουκλάκη (μου είχε πει ο Φίνος:) θα εξελισσόταν σε διεθνούς φήμης ηθοποιό - καλλονή. Όταν την πρωτοείδε η Βουγιουκλάκη, σε κρουαζιέρα του περιοδικού ΠΡΩΤΟ, είπε στο Φίνο, ίσως με χιούμορ: Φίφη μου ή την βγάζεις στη ξηρά ή πέφτω στη θάλασσα... Κι´ο μεγαλοπαραγωγός της είπε, αν ξέρεις κολύμπι, πέσε... " Δημήτρης Λυμπερόπουλος