Μαυροπούλου Γκέλυ


mavropoulou2
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου του 1932. Γονείς της ήταν οι ηθοποιοί Άγγελος Μαυρόπουλος και Μαρίκα Κρεββατά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και στην Ανώτατη Εμπορική. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στο Θέατρο "ΡΕΧ", με το έργο "Επτά χρόνια φαγούρα". Στη συνέχεια συνεργάστηκε με δεκάδες θιάσους και πήρε μέρος σε έργα όπως: "Τα χτυποκάρδια", "Αγαπημένε μου κλέφτη", "Κόσμος και κοσμάκης", "Σιμούν", "Οθέλλος", "Ο θηριοδαμαστής" κ.ά. Το 1957 ξεκίνησε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο μέχρι το 1961 και πήρε μέρος σε παραστάσεις όπως: "Το σκοτάδι είναι αρκετά φωτερό", "Βρικόλακες", "Τέσσα", "Οθέλλος", "Ιουλιανός ο παραβάτης", "Ορέστεια", "Το ημέρωμα της στρίγγλας", "Φιλάργυρος", "Τα οργισμένα νιάτα" κ.ά.

Στη συνέχεια και πάλι στο ελεύθερο θέατρο με τα έργα "Σκάνδαλα στην εξοχή" και "Ο κύριος πάει κυνήγι". Από το 1963 με δικούς της θιάσους, αλλά και του τότε συζύγου της Στέφανου Στρατηγού, πρωταγωνίστησε σε έργα όπως: "Ο τετραγωνισμός του κύκλου", "Πως να γίνετε πλούσιοι", "Η κυρία του κυρίου", "Ήξερα πως θα 'ρθεις", "Λευκές νύχτες", "Ο αρχιμάστορας Σολνές", "Άνθρωποι και άλογα", "Η κυρία που δεν πενθεί", "Δον Ζουάν", "Ωχ", "Η ερυθρά νήσος", "Κατ' οίκον εργασία", "Οι παραθεριστές", "Ο ποπολάρος" κ.ά. Επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο και πήρε μέρος σε παραστάσεις όπως: "Οι έφηβοι", "Ο Ταρτούφος", "Ο επιθεωρητής", "Κατα φαντασίαν ασθενής" κ.ά.

Το 1977 βραβεύτηκε με το Α' βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ιθάκης, στο έργο "Χιροσίμα αγάπη μου". Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα ανάμεσα στα οποία τα : "Το σύστημα Φαμπρίτσι" και "Τα χωριστά τραπέζια", που ανέβηκαν από τους Θιάσους Αντωνόπουλου και Βεργή - Κατράκη αντίστοιχα.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953, στην ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται. Έπαιξε σε αρκετά μελοδράματα αλλά και σε κωμωδίες. Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε σειρές όπως: "Άγνωστος πόλεμος", "Ποιος σκότωσε τον Άβελ", "Ταύρος με τοξότη", "Φωτογραφηθείτε παρακαλώ" κ.ά. Στο ραδιόφωνο συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα, καθώς επίσης και στην ανάγνωση σε συνέχειες των βιβλίων "Η νοσταλγία δεν είναι πια αυτό που ήταν" και "Αφροδίτη" του Γρ. Ξενόπουλου.

Χαρακτηριστικοί Ρόλοι: Το Φιντανάκι, Ο Φανούρης και το Σόϊ του, Το Παραστράτημα μιας Αθώας. Η Κυρία του Κυρίου.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1953 ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ, Ο
1954
ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, Η
1955
ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ, ΤΟ
1955 ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ (ΚΥΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ)
1955 ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
1956 ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΙΝΑ
1957
ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, Η
1957
ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ, Ο
1957 ΘΕΙΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΕΤΑΣ, Ο (ΕΧΕΙ ΘΕΙΟ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ)
1957 ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ
1958 ΔΥΟ ΑΓΑΠΕΣ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ
1958 ΜΗΔΕΝ ΠΕΝΤΕ
1959 ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ, Ο
1959 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ, ΤΟ
1960 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΙΑΣ ΟΡΦΑΝΗΣ
1960 ΕΝΝΙΑΚΟΣΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, ΟΙ
1961 ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ, Ο
1961 ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
1961 ΜΥΡΤΙΑ
1962 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1962 ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ
1962
ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, Η
1962 ΑΓΝΗ ΚΙ ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ
1962 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
1963 ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ, Ο
1964 ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ
1964 ΑΠΑΓΩΓΗ
1964 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ, ΟΙ
1964 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ
1965 ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ, Η
1965 ΠΙΚΡΑΓΑΠΗΜΕΝΗ, Η (ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ, Η)
1966 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1967 ΑΝΑΚΑΤΩΣΟΥΡΑΣ, Ο (ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΘΟΥΣ)
1967 ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
1969 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, Η
1973 ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ, ΟΙ
1973 ΕΙΚΟΣΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ