Λαμπέτη Έλλη


lampeth2
Πραγματικό Όνομα: Έλλη Λούκου.
Γεννήθηκε το 1926 στην Βιλλια Αττικής. Πατέρας της ήταν ο Κώστας Λουκός και μητέρα της η Αναστασία Σταματή. Το ψευδώνυμο Λαμπέτη το πήρε από το μυθιστόρημα "Αστραπόγιαννος" του Βαλαωρίτη. Στο θέατρο ξεκίνησε σαν προστατευόμενη της Κοτοπούλη, αφού είχε απορριφθεί από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Κοτοπούλη! Η Κοτοπούλη την έπεισε να μη διορθώσει την αδυναμία της να προφέρει το γράμμα ρο. Τον Αύγουστο το 1950 παντρεύτηκε τον Μάριο Πλωρίτη, όμως το 1952 ο γάμος τους κατερρεύσε, όταν η Λαμπέτη γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Δημήτρη Χόρν.

Το 1959, ήδη γνωστή από τα αριστουργήματα του Μιχάλη Κακογιάννη και Γιώργου Τζαβέλλα, παντρεύεται τον Αμερικάνο συγγραφέα Wakeman. Το 1960, η αδελφή της Φωτεινη πεθαίνει από καρκίνο, κάτι που ριζώνει βαθιά μέσα της τον φόβο, ότι και αυτή θα πέθαινε με τον ίδιο τρόπο. Τη δεκαετία του 70, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το νόμο και θα χάσει τελικά την κηδεμονία του υιοθετημένου παιδιού της, Eliza, που θα επιστρέψει στους βιολογικούς γονείς του.

Χτυπημένη από το 1967 με καρκίνο, δεν παράτησε το θέατρο, μέχρι το 1982, ένα χρόνο πριν τον θανατό της στη Νέα Υόρκη από καρκίνο του λαιμού. Η τελευταία της ερμηνεία ήταν στον ρόλο της Σάρα, στο έργο που έγινε πιο γνωστό λόγω της ταινίας "Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού". Εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να μιλήσει, λόγω του καρκίνου... Η ζωή της έγινε βιβλίο (και best seller) από τον φίλο της Φρέντυ Γερμανό.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Σχετικός Σύνδεσμος

Φιλμογραφία:

1946 ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ
1947 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΑ (ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ, ΟΙ)
1949
ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΗΔΕΝ (ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ)
1951 ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
1954
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ
1955
ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ, Η
1956 ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, ΤΟ
1958
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΑ, ΤΟ
1961 ΧΑΜΕΝΟ ΚΟΡΜΙ (IL RELITTO - WASTREL, THE)
1968 ΜΙΑ ΜΕΡΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ«Αν ήμουν, θρήσκος, θα έλεγα πως, όποιος δεν έχει γοητευθεί από τη Λαμπέτη, θα πάει στην Κόλαση» Παύλος Μάτεσις