Καββαδία Τασώ


kabbadia2
Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η απόφασή της να γίνει ηθοποιός, βρήκε αντίθετη την αυστηρών αρχών οικογένειά της, οι οποίοι την ώθησαν στο να παντρευτεί με το βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, με τον οποίο χώρισε μετά από 7 χρόνια.

Μετά το διαζύγιό της, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο και πήγε στο Παρίσι, όπου πήρε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου μόδας, διακοσμητικής και έντυπης εικονογράφησης. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και έπειτα από προτροπή του Γιάννη Τσαρούχη, γράφτηκε στο Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν, μένοντας μαζί του 3 χρόνια ως μαθήτρια και άλλα 4 ως ηθοποιός, στο νεοσύστατο τότε "Θέατρο Τέχνης", παίζοντας ρόλους ρεπερτορίου. Μετά την αποχώρησή της από το Θέατρο Τέχνης", συνεργάστηκε με θιάσους όπως: Μ. Φωτόπουλου, Μ Αρώνη, Δ. Μυράτ, Λ. Τριβιζά, Τ. Καρέζη - Κ. Καζάκου, Ν. Κούρκουλου κ.ά.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1954, στην ταινία Κυριακάτικο Ξύπνημα (Δημήτρης Χόρν / Έλλη Λαμπέτη / Γιώργος Παππάς). Καθιερώθηκε στο σινεμά για τους ρόλους της αυστηρής και στριμμένης. Ακόμα, για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως κειμενογράφος και παρουσιάστηκε σε εκπομπές της ΕΡΑ και ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Ελευθερία".

Το 1965, παντρεύτηκε το δημοσιογράφο Βασίλη Καζατζή και λίγο αργότερα ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εκδοτική εταιρεία "Πάπυρος Πρες", μεταφράζοντας, με μεγάλη επιτυχία, αισθηματικά και αστυνομικά βιβλία τσέπης και στη συνέχεια λογοτεχνικά βιβλία.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σειρά "Ο σπαγγοραμένος" και σε πολλά θεατρικά μονόπρακτα, μεταφρασμένα από την ίδια.

Χαρακτηριστικοί Ρόλοι: Το Κλωτσοσκούφι, Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα, Στεφανία, Καπετάν Φάντης Μπαστούνι, Όλγα Αγάπη μου, Ξύπνα Βασίλη, Μια Τρελλη Τρελλή Σαραντάρα, Η Αμαρτία της Ομορφιάς.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1954 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ
1955 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
1955
ΣΤΕΛΛΑ
1958
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
1960
ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ, ΤΟ
1960 ΕΡΟΪΚΑ
1960 ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ, ΤΟ (ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ, Η)
1963 ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ο
1964 ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
1965
ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, Η
1965 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
1965 ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ (ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ)
1965 ΑΓΓΕΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ
1965 ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, Ο
1966 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
1966 ΣΤΕΦΑΝΙΑ
1966 ΑΧΑΡΙΣΤΗ, Η
1966 ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
1966 ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
1967 ΔΑΚΡΥΑ ΟΡΓΗΣ
1968 ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
1968 ΟΛΓΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1968 ΑΣ ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1968 ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ
1969
ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ
1969 ΚΡΑΥΓΗ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ, H
1969 ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΑΘΩΟΥ, Η
1969 ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
1970
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ
1972 ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, Η
1972 ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ
1972 ΠΙΟ ΤΡΕΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΟΥΣ

Η Τασώ Καββαδία διακρίθηκε για τους ρόλους της ως κακή και στριμμένη!