Φόνσου Άννα


fonsou2
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου του 1940. Μεγάλωσε στην Τήνο, απ' όπου ήταν και η καταγωγή της. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη, απ' όπου αποφοίτησε το 1959. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1956, με το Θίασο Κατερίνας στο έργο "Αυτόπτης μάρτυς". Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους ανάμεσα στους οποίους: Ν. Σταυρίδη, Λ. Κωνσταντάρα, Β. Αυλωνίτη κ.ά.

Το 1965, μαζί με τους Α. Σολωμό και Αιμ. Χουρμούζιο, ίδρυσαν το "Προσκήνιο" και ανέβασαν έργα όπως: "Λούλου", "Γυάλινος κόσμος", "Κεκλεισμένων των θυρών", "Η πόρνη που σέβεται", "Μαντάμ Ορτάνς" κ.ά. Το 1992 ίδρυσε την Ερασιτεχνική Σκηνή στην Τήνο, με ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957, στην ταινία Το παιδί του δρόμου και αμέσως μετά στο Ο Φανούρης και το Σόϊ του, για ν' ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα, που την έκανε γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Μερικές χαρακτηριστικές της ταινίες: Το Αγοροκόριτσο, Ένας Δον Ζουάν για Κλάματα, Το Έξυπνο Πουλί, Οργή, Δίψα για Ζωή, Περάστε την Πρώτη του Μηνός, Όλοι οι Άνδρες είναι Ίδιοι και Η Κόμησσα της Φάμπρικας.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε διάφορες σειρές ("Οι δυό ορφανές", "Ρακοσυλλέκτες" κ.ά.) και σε πολλά θεατρικά στο "Θέατρο της Δευτέρας".

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1957 ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ, Ο
1957 ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΟ (ΑΠΟ ΜΑΝΑ ΟΡΦΑΝΗ)
1958 ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗΣ, ΤΟ
1959 ΑΓΟΡΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ
1960 ΕΝΑΣ ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ (ΜΩΡΟ ΜΟΥ, ΤΟ)
1960 ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ, ΤΟ
1961 ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΛΤΣΑ
1961 ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟ
1962 ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
1962 ΟΡΓΗ
1963 ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
1964 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ, Ο
1964 ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ
1965 ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ
1965 ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, ΤΑ
1965 ΠΙΚΡΗ ΖΩΗ
1966 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ
1966 ΕΝΟΧΟΙ, ΟΙ
1967 ΝΥΜΦΙΟΣ ΑΝΥΜΦΕΥΤΟΣ
1967 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ, Η (ΚΟΛΠΑΖΟΥ, Η)
1968 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ, Η
1969 ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΕ, Ο
1969 ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ, Η
1969 ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΑΘΩΟΥ, Η
1969 ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
1970 ΑΠΙΘΑΝΟΣ, Ο
1970 ΒΛΕΠΕ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ
1971 ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΟΣ, Ο
1971 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
1971 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΟΥ (ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ)
1971 ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΕΤΟΙ
1971 ΠΡΟΚΛΗΣΗ (ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ - LOVE ABOVE ALL)
1972 ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ, Ο
1972 ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ (IMAGE OF LOVE)
1972 ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
1972 ΠΙΟ ΘΕΡΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ (TWO FACES OF LOVE)
1973 ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΟΙ
1973 ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ, ΤΟ