Ζήλεια Άντζελα


zhleia2
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τραγούδι στη Σχολή Ζουανέα, απ' όπου απεφοίτησε το 1963. Πολύ σύντομα διέπρεψε ως τραγουδίστρια ελαφρού τραγουδιού και κέρδισε 5 συνολικά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ (Βαρκελώνη, Σοπότ και Θεσσαλονίκης).

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στην ταινία Ο θησαυρός του μακαρίτη και ακολούθησαν αρκετές ακόμα, που την καθιέρωσαν σε δραματικούς ρόλους κυρίως στο πλευρό του Νίκου Ξανθόπουλου.

Χαρακτηριστικοί ρόλοι: Αγάπησα και Πόνεσα, Πληγωμένες Καρδιές, Σκλάβοι της Μοίρας, Άδικη Κατάρα, Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί, Ταπεινός και Καταφρονεμένος, Ξεριζωμένη Γενιά.


πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1959 ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ, Ο
1960 ΑΓΑΠΟΥΛΑ ΜΟΥ
1960 ΦΤΩΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, Η
1960 ΜΟΙΡΑ ΜΙΑΣ ΟΡΦΑΝΗΣ, Η
1961 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ
1961 ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ, ΤΟ
1963 ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑ
1963 ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
1964 ΠΟΝΕΣΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
1964 ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, Η
1964 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ, ΤΟ
1964 ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ
1964 ΜΕ ΛΥΓΙΣΕ Η ΦΤΩΧΕΙΑ
1965 ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ, ΤΟ
1965 ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΦΤΩΧΗ
1965 ΔΙΨΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ
1965 ΘΥΕΛΛΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1965 ΠΑΡΕ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΜΟΥ
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ ΧΑΡΑ
1966 ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ
1966 ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΙΙ
1966 ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ, ΤΟ
1967 ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967 ΑΝΑΚΑΤΩΣΟΥΡΑΣ, Ο (ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΘΟΥΣ)
1967 ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Ο
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1969 ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥ, Η