Ζαρόκωστα Μέλπω


zarokwsta2
Συγγραφέας - Ηθοποιός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933. Μετά το πόλεμο μετανάστευσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας απ΄ όπου επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1958. Στο Σίδνεϊ σπούδασε Θέατρο στη σχολή του Μετροπόλιταν Θήατερ, στο οποίο αργότερα πρωταγωνίστησε σε έργα όπως «Αντιγόνη» του Ανούϊγ, «Τρικυμία» του Σαίξπηρ κ.α. Ταυτόχρονα σπούδασε στην σχολή Ραδιοφωνικών σπουδών Καναντέιλ, σκηνοθεσία, σενάριο, υποκριτική.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα και αφού παρέμεινε ένα χρόνο στο Λονδίνο συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, ασχολήθηκε με την μετάφραση και διασκευή έργων για ραδιόφωνο σχεδόν αποκλειστικά. Έχει λάβει μέρος σε: 56 Ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες από το 1959 έως και σήμερα σαν ηθοποιός και έχει γράψει πάρα πολλά σενάρια για κινηματογράφο και τηλεόραση.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στον Ελληνικό κινηματογράφο το έκανε το 1959 στο Ξύλο Βγήκε Απ' τον Παράδεισο.

Επί τρία χρόνια είχε αναλάβει την συγγραφή της επιτυχημένης σειράς της ΕΡΤ «Από την Κωμωδία στο Δράμα» και σε ορισμένες εκπομπές πρωταγωνιστούσε και η ίδια.

Έχει μεταφράσει πάνω από 200 έργα για το Θέατρο. Το Πρώτο πρωτότυπο θεατρικό έργο της ήταν το «Φροντιστήριο Γυναικών» στο οποίο επίσης συμπρωταγωνίστησε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, Νόρα Βαλσάμη, Νίκο Απέργη. Ακολούθησαν και άλλα που παίχτηκαν σε αθηναϊκές και επαρχιακές σκηνές όπως «Σπέρα Μπαμπλ», «Ερωτοκαυγάδες», «Δασκαλάκος» , «Δυο γυναίκες ένας άντρας», «ο φίλος μου οΤζο» και το «Δυο κοπέλες μόνες».

Υπήρξε σύζυγος του σκηνοθέτη Βίκτορα Παγουλάτου με τον οποίο έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Αλέξανδρο. Σήμερα ζει στην Αθήνα στην περιοχή του Κάραβελ και ασχολείται με την συγγραφή θεατρικών έργων και σεναρίων για την Τηλεόραση.

Υπήρξε το πρώτο γυναικείο μέλος της Ε.Ε.Θ.Σ. από το 1960, μέλος του Δ.Σ. από το 1990 και Πρόεδρος της Ε-Ε.Θ.Σ. από το1999 έως το 2001.

πηγή: Το Σπίτι των Ηθοποιών - www.actorhouse.gr

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1959 ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1960 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ)
1961 ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ, Ο
1964
ΒΙΛΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ, Η
1964 ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
1964 ΚΑΘΕ ΚΑΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ
1965
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1965 ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΝΟ ΜΙΣΤΕΡ ΤΖΟΝΣΟΝ)
1966
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1966 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ
1967 ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ
1968 ΟΛΓΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1969 ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
1969 ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΟ, ΤΟ
1969 ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ, Η
1969 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΑΤΑ, Ο
1970 ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
1970 ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
1970
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ
1971 ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ
1972
ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ, Η