Γώγου Κατερίνα


gogou2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Από 5 ετών δούλευε σε παιδικούς θιάσους και στη συνέχεια ως επαγγελματίας ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το Θίασο Ηλιόπουλου στην παράσταση "Ο κύριος Χ" και αργότερα στις: "Όμορφη πόλη", "Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται", "Ο γάιδαρος του Χότζα" κ.ά.

Η τελευταία θεατρική της εμφάνιση ήταν στην παράσταση "Φιλουμένα Μαρτουράνο", δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1952, στην ταινία Ο άλλος, ενώ στη δεκαετία του '60 έγινε ευρύτερα γνωστή με τις εμφανίσεις της σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ, παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους.

Ύστερα από μακρόχρονη απουσία από τον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε στην ταινία του Παύλου Τάσιου, Το βαρύ πεπόνι, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φ.Ε.Κ.Θ. Στη συνέχεια συμμετείχε στην ταινία Παραγγελιά, μέρος της οποίας βασιζόταν σε δικά της ποιήματα.

Το 1984 συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Όστρια, στην οποία πρωταγωνίστησε και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για την ερμηνεία της, καθώς επίσης μοιράστηκε και το βραβείο σεναρίου με τον Ανδρέα Θωμόπουλο.

Παράλληλα, κυκλοφόρησε και τις ποιητικές συλλογές "Τρία κλικ αριστερά" (1978), "Ιδιώνυμο" και "Ξύλινο παλτό" (1982), "Απόντες", "Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών" και "Νόστος" (1990).

Πέθανε στις 3 Οκτωβρίου του 1993.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1952 ΑΛΛΟΣ, Ο
1959
ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1959 ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ
1960 ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΙ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ
1961 ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟ
1961 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ, ΤΟ
1962
ΝΟΜΟΣ 4000
1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1962 ΚΟΘΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ, ΤΑ
1962 ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ
1963 ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΡΕΙΑΣ (ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΡΕΙΑΣ)
1963
ΨΕΥΤΡΑ, Η
1963 ΑΝΗΣΥΧΑ ΝΙΑΤΑ (ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, Η)
1963 ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΝΕΛΛΗ
1963 ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1964 ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
1964 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟ
1964 ΑΠΟΝΗ ΖΩΗ
1965
ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, Η
1965 ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1965 ΚΑΛΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
1965 ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ΄ ΧΕΙ 400, Ο
1969
ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΑ, Η
1969 ΘΥΣΙΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, Η
1969 ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΝΕΙΑΤΑ
1970 ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
1970 ΤΡΕΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΓΟΡΙΑ
1971
ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ
1972 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΝΥΦΕΣ, ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΑΜΠΡΟΙ
1972 ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ...