Διαμαντίδου Δέσπω


diamantidou2
Γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιούλιο του 1916. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη σκηνή του οποίου πρωτοεμφανίστηκε το 1942, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τους Θιάσους Δ. Μυράτ, Δ. Χορν και με το Θέατρο Τέχνης.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1947, στην ταινία Τα παιδιά της Αθήνας, έγινε όμως ευρύτερα γνωστή στο κοινό, από τη συμμετοχή της στην ταινία του Ζυλ Ντασέν, Ποτέ την Κυριακή, η οποία το 1967 μεταφέρθηκε στην αμερικάνικη σκηνή διασκευασμένη σε μιούζικαλ με τον τίτλο "Ίλυα Ντάρλινγκ", ανοίγοντάς της το δρόμο για τη μετέπειτα επιτυχημένη σταδιοδρομία της στο αμερικάνικο θέατρο.

Στα 10 χρόνια που παρέμεινε στην Αμερική, έπαιξε σε 10 θεατρικές παραστάσεις και συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, χωρίς όμως στο διάστημα αυτό να χάσει την επαφή της με την Ελλάδα. Μετά την επιστροφή της, το 1977, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε. ("Εκάβη", "Οι ευτυχισμένες μέρες", "Η τρελή του Σαγιώ", "Χάρολντ και Μοντ", "Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές" κ.ά.) και με θιάσους όπως: Α. Βουγιουκλάκη ("Καμπαρέ"), Κ. Δανδουλάκη ("Άννα Καρένινα", "Ο σοκολατένιος στρατιώτης") κ.ά.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργάστηκε με την ΕΡΑ ως ηθοποιός, αλλά και ως μεταφράστρια - διασκευάστρια θεατρικών έργων. Έχει μεταφράσει πολλά έργα για το θέατρο, καθώς επίσης και πολλά μυθιστορήματα. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2004 από πνευμονία.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1947 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΑ (ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ, ΟΙ)
1954
ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ, Ο
1954 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΤΟ
1956 ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, Η
1956 ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΤΟ (ΦΤΩΧΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ)
1958
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΑ, ΤΟ
1959 ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
1960
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ
1960 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟ
1960
ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ, Η
1960 ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1960
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
1961
ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, Η
1961 ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ, Ο
1962 ΛΟΥΣΤΡΑΚΟΣ, Ο
1962 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1962 ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ
1962 ΜΑΝΑ ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ
1962 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
1962 ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ
1963 ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ, Ο (ΑΧ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ)
1963 ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ, ΤΟ
1963 ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ
1964 ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
1964 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟ
1964 ΠΟΝΕΣΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
1965 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΟΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ)
1965
ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, Η
1965 ΔΙΧΑΣΜΟΣ
1965 ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΙ, ΟΙ
1965
ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
1965 ΡΕΜΑΛΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ, ΤΟ
1965 ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΝΟ ΜΙΣΤΕΡ ΤΖΟΝΣΟΝ)
1966 ΣΤΕΦΑΝΙΑ
1966 ΝΤΑΜΑ ΣΠΑΘΙ
1966 ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ ΧΑΡΑ
1966 ΧΩΡΙΣΑΜΕ ΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΟ
1966 ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ)
1967 ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ
1967 ΕΡΩΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, Ο)
1967 ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ (ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ, Η)