Διαλυνά Ρίκα


dialyna2
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πολυτεχνείο. Η εκλογή της ως σταρ Ελλάς την ανάγκασε να σταματήσει τις σπουδές της και να φύγει για την Αμερική. Εκεί πήρε ιδιαίτερα μαθήματα υποκριτικής από την Τζούντιθ Έλοτ, ενώ παράλληλα έκανε εκθέσεις ζωγραφικής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έπαιξε ως πρωταγωνίστρια με το Θίασο Χατζηχρήστου, στις παραστάσεις "Σάντα Τσικίτα" και "Λήσταρχος Νταβέλης". Αμέσως μετά συνεργάστηκε με το Θίασο Κατερίνας. Στη συνέχεια έφυγε και πάλι στην Αμερική, όπου συνέχισε τις σπουδές της με την καθοδήγηση του Ελία Καζάν στη Δραματική Σχολή "Γουίν Χέντμεν" και πήρε μέρος σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα.

Αργότερα πήγε στο Χόλλυγουντ όπου εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά "Πατ πατρόλ". Αργότερα βρέθηκε στην Ιταλία και συμμετείχε στην πρώτη ταινία του Ντίνο Ρίτσι "Τα τέρατα", δίπλα στο Βιτόριο Γκάσμαν και αμέσως μετά με τους Μπορίς Καρλόφ "Ο τρόμος", Πίτερ Βαν Λικ "Ντόκτορ Μαμπούζε", Ούγκο Τονιάτσι "Οι κληρονόμοι", Φελλίνι "Η Ιουλιέτα των πνευμάτων" κ.ά. Επίσης συμμετείχε στην αμερικάνικη ταινία "Οι εραστές του καλοκαιριού", δίπλα στη Ντάριλ Χάνα.

Στον ελληνικό κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1954, στην ταινία Το ποντικάκι και ακολούθησαν πολλές άλλες. Η βιογραφία της εκδόθηκε σε βιβλίο με τον τίτλο "Άπιαστο όνειρο". Κέρδισε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς το 1954.

Χαρακτηριστικοί ρόλοι: Ένας Βλάκας και Μισός, Λαός και Κολωνάκι, Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος, Διπλοπενιές, Ο Τρελοπενηντάρης, Ο Φαφλατάς, Τι 30 Τι 40 Τι 50.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1954 ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ, ΤΟ (ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΤΟ)
1955 ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

1959 ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ)
1959 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ
1959 ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΑ
1960
ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ
1960
ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ, ΤΟ
1960 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
1961 ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ, Ο
1961 ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
1961 ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ, ΤΟ (ΑΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Ο)
1964 ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
1966
ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ
1970 ΝΑ 'ΤΑΝΕ ΤΟ 13 ΝΑ 'ΠΕΦΤΕ ΣΕ 'ΜΑΣ
1970 ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ, Ο
1971 ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1971
ΤΡΕΛΟΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ, Ο
1971
ΦΑΦΛΑΤΑΣ, Ο
1971 ΑΓΑΘΙΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΑΤΣΙΔΑ, Ο
1971 ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, Ο
1972
ΤΙ 30, ΤΙ 40, ΤΙ 50;