Βρανά Σπεράντζα


brana2
Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Το πραγματικό της όνομα ήταν Χωματιανού Ελπίδα. Ηθοποιός του μουσικού θεάτρου μπήκε στον χώρο ως εξαιρετικό ταλέντο.

Εκανε το ντεμπούτο της το 1948 και δύο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, στην ταινία της Φίνος Φιλμ, Έλα Στο Θείο (που ήταν και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Νίκου Σταυρίδη). Εχει κυκλοφορήσει μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται στην ζωή και τις εμπειρίες της στο θέατρο.

Χαρακτηριστικές στιγμές της: Έλα Στο Θείο, Η Ωραία των Αθηνών, Γλέντι, Λεφτά κι Αγάπη, Η Κάλπικη Λίρα.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1950 ΕΛΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ
1953 ΣΩΦΕΡΑΚΙ, ΤΟ
1954
ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, Η
1955
ΓΛΕΝΤΙ, ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ
1955
ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ, Η
1957 ΤΡΕΙΣ ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒΣ
1958 ΑΔΕΚΑΡΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ
1958 ΜΕΛΠΩ
1959 ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΟΥΜΠΟΥΝΑ, ΟΙ
1960 ΗΔΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ (ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΟΥ, Ο - ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ)
1961 ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ, Ο
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1963 ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ
1963 ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ, Ο
1964 Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ
1964 ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ
1965 ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
1965 ΕΥΑ ΔΕΝ ΑΜΑΡΤΗΣΕ, Η
1965 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΣΥΡΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, ΤΟ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ