Αρώνη Μαίρη


arwnh2
Γεννήθηκε το 1914 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο Μουσικό Λύκειο Αθηνών πιάνο, απαγγελία και φωνητική. Πρωτοεμφανίστηκε ως σουμπρέτα στο θέατρο "Κοτοπούλη" το 1935 - έπαιξε τη μικρή εξαδέλφη στην "Μις Μπα" του Μπεζιέ. Εκεί έμεινε ως το 1940 ("Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές", "Τιμόνι στον έρωτα"), ενώ ακολούθησαν τέσσερα χρόνια (1940-44) στο θέατρο "Μουσούρη" με τις παραστάσεις "Οταν οι γυναίκες αγαπούν", "Εκείνη τη νύχτα", "Τελευταίος χορός".

Το 1944 συγκρότησε τον πρώτο της θίασο ("Πινακοθήκη ηλιθίων"), για να "συνασπιστεί" στη συνέχεια (1944 - 46) με τη Βάσω Μανωλίδου και το Δημήτρη Χορν ("Δωδεκάτη νύχτα", "Ολίβια", "Θυσία", "Σκωτσέζικα ακρογιάλια"). Το 1946 μπήκε στο Εθνικό. "Πολύ κακό για το τίποτα", "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι", "Στέλλα Βιολάντη", "Παιχνίδι του έρωτα και της τύχης", "Λοκαντιέρα", "Ερωτικά τεχνάσματα", "Στρατηγήματα εραστών", "Eρωτες των τεσσάρων συνταγματαρχών", "Εκκλησιάζουσες" (αρχίζει η πορεία της με τον Αλέξη Σολωμό στην αττική κωμωδία), "Ανθή", "Κυρά της αυγής", "Λυσιστράτη", "Εντα Γκάμπλερ", "Θαυμαστή μπαλωματού" κ.ά. Το 1958 έφυγε από το Εθνικό και έπαιξε με το Μάνο Κατράκη τη "Βασίλισσα Αμαλία", με τον Ντίνο Ηλιόπουλο το "Φωνάζει ο κλέφτης", "Η κυρία του κυρίου" και με προσωπικό θίασο "Μαντώ Μαυρογένους".

Το 1960 γύρισε στο Εθνικό κι εκεί έμεινε ως το τέλος (22 ολόκληρα χρόνια): "Η διαβολεμένη μυλωνού", "Το σκυλί του περιβολάρη", "Ντόνα Ντιάνα", "Οι δαιμονισμένοι", "Τα φτερά του Ίκαρου", "Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν", "Ο Βυσσινόκηπος", "Ιδανικός σύζυγος", "Μαρία Στούαρτ", "Τριαντάφυλλο στο στήθος", "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα", "Ορέστεια" (Κλυταιμνήστρα), "Ιππόλυτος" (Φαίδρα), "Νεφέλαι", "Βασιλιάς Ουμπού", "Γλάρος", "Δύσκολη ισορροπία", "Μελαχροινή κυρία των σονέτων", "Θεσμοφοριάζουσες", "Βούδας", "Αμφιτρύων", "Ενας μήνας στην εξοχή", "Ορφέας στον Αδη".

Αποσύρθηκε το 1982 με την "Χαρτοπαίχτρα" του Δ. Ψαθά. Έκτοτε στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν, έκανε μόνο ραδιόφωνο. Στον κινηματογράφο οι εμφανίσεις της δεν ήταν πολλές, όμως το κωμικό της ταλέντο, αυτό για το οποίο κυρίως διακρίθηκε σ' όσες ταινίες έπαιξε, έλαμψε. Για πολλά χρόνια ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Θεόδωρο Αρώνη που πέθανε και αργότερα με τον σκηνοθέτη Κωστή Μιχαηλίδη τον οποίο είχε διαζευχθεί. Πέθανε το 1992.

Καλύτερες κινηματογραφικές της στιγμές: Μικροί Μεγάλοι εν Δράσει, Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια και Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1954 ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ, ΤΟ
1963 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
1965
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1966
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1966 ΦΟΥΣΚΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ

Αρχεία Video:

Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια