Αρβανίτη Μπέτυ


arbanith2
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στις σχολές των Κουν, Βαχλιώτη και Κατσέλη. Ακολούθησε μία σημαντική καριέρα στο θέατρο ("Τραγούδι του νεκρού αδελφού", "Ερρίκος οδός", "Μισάνθρωποι", "Θείος Βάνιας", "Λεωφορείο ο Πόθος", κ.ά.) και την τηλεόραση ("Γιούγκερμαν", "Γαλήνη", "Ποιός πληρώνει τον βαρκάρη" κ.ά.).

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε την καριέρα της το 1965 με τις ταινίες Ιστορία μιας Ζωής, Περάστε την Πρώτη του Μηνός, Εγκατάλειψη και Οι Νέοι θέλουν να Ζήσουν.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ίδρυσε την θεατρική εταιρία "ΠΡΑΞΗ" και ανέβασε για δύο σαιζόν το έργο του Ρ. Β. Φασμπίντερ "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρας Φόνκαντ", σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πετράκη. Το καλοκαίρι του '90, εμφανίστηκε στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας τη Φαίδρα στον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1965 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
1965 ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ
1965 ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
1965 ΝΕΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ, ΟΙ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, Ο
1966 ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, Η
1966 ΖΕΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, Ο
1967
ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ
1967
ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ
1967 ΤΡΟΥΜΠΑ 67 (ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ)
1967 ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ, ΟΙ
1967 ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΓΑΠΟΥΝ
1968 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΡΑΨΩΔΙΑ (IMPERIALE)
1968 ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ Ν' ΑΓΑΠΟΥΝ
1969 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
1969 ΘΥΜΗΣΟΥ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1971
Σ' ΑΓΑΠΩ
1971 ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΛΛΕΣ ΤΟΥ, Ο (ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ)
1971 ΕΡΩΤΟΜΑΝΕΙΣ (ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ)
1971 ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ, Η
1972
ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑΣ, ΤΟ
1972 ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ
1973
ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ, Ο
1973 ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ