Χορν Δημήτρης


xorn2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Γιός του Παντελή Χορν, γνωστού συγγραφέα θεατρικών έργων. Πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο, ξεκίνησε σπουδές στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου αποφοίτησε το 1940 και λίγο αργότερα σπούδασε στη Νομική Αθηνών.

Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη σκηνή, έγινε το 1940 στο Εθνικό με το έργο Ο Έμπορος της Βενετίας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε από τους πιο περιζήτητους ζεν πρεμιέ της σκηνής. Συνεργάστηκε με θιάσους μεγάλων πρωταγωνιστών, αλλά και με το Εθνικό. Το 1946-50 συνεργάστηκε με το Θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Για δυο χρόνια πήγε στην Αμερική και Αγγλία για να διευρύνει τις θεατρικές του σπουδές.

Με την επιστροφή του ίδρυσε θίασο με τους Γιώργο Παππά και Έλλη Λαμπέτη, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Διατηρούσε δεσμό με την Έλλη Λαμπέτη κατά την πενταετία 1953-1958.

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε την καριέρα του το 1943 στη ταινία Η Φωνή της Καρδιάς. Η συνεργασία του με την Έλλη Λαμπέτη τόσο στο θέατρο (1952-1959), όσο και στον κινηματογράφο, υπήρξε μυθική και άφησε εξαιρετικά δείγματα υποκριτικής τέχνης (Κυριάκατικο Ξύπνημα 1954, Κάλπικη Λίρα 1955, Το Κορίτσι με τα Μαύρα 1956).

Μετά την ξαφνική αποχώρηση της Λαμπέτη από τη ζωή του, συνέχισε μόνος ως θιασάρχης στο θέατρο Κεντρικόν (1959 - 1964) και στη συνέχεια εμφανίστηκε σποραδικά σε διάφορα θέατρα, πότε με δικό του θίασο και πότε με θιάσους κρατικών ή περιφερειακών σκηνών.

Πρωταγωνίστησε σε 10 ταινίες και κέρδισε δύο φορές το βραβείο ερμηνείας Α' ανδρικού ρόλου στο ΦΕΚΘ, 1960 και 1961 για τις ερμηνείες του στις ταινίες Μια του Κλέφτη και Αλλοίμονο στους Νέους. Για την τεράστια προσφορά του η πολιτεία τον τίμησε με τον χρυσό σταυρό του Γεωργίου του Α'.

Μεγάλες επιτυχίες σημείωσε και στο τραγούδι, ενώ πλούσια είναι και η δισκογραφία που περιλαμβάνει αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις ή τραγούδια του από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Για ένα μικρό διάστημα διατέλεσε και Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡΤ αμέσως μετά την μεταπολίτευση (1974).

Πέθανε τον Ιανουάριου του 1998 από Αλτζχάϊμερ.

πηγές:
Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA


Φιλμογραφία:


Γνωρίζατε ότι:


Δύο από τους πιο σημαντικούς ρόλους στον κινηματογράφο, ο Δημήτρης Χορν, τους πήρε από "σπόντα"! Ο πρώτος ήταν στην ταινία Μια Ζωή την Έχουμε (1958, Γιώργος Τζαβέλλας, Φινος Φιλμ), αφού ο Λογοθετίδης δεν μπορούσε να πρωταγωνιστήσει λόγω ασθένειας. Ο δεύτερος είναι στην επίσης θρυλική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, Αλλοίμονο στους Νέους. Η πρώτη επιλογή για τον ρόλο του Ανδρέα που ξανανιώνει, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, απέρριψε τον ρόλο!

Αρχεία Video:

Μια Ζωή Την Έχουμε
Αλλοίμονο Στους Νέους