Ξενίδης Σταύρος


3enidhs2
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1944 και στον κινηματογράφο το 1953, στην ταινία Το τραγούδι του πόνου.

Ηθοποιός της σκηνής με πλούσιο ρεπερτόριο ρόλων στο ενεργητικό του, συνέχισε να εμφανίζεται και στον κινηματογράφο όπου έκανε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, αλλά και προλογισμούς σε ταινίες.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς ρόλους του είναι στις ταινίες: Ο Ηλίας του 16ου (1959), Περάστε την Πρώτη του Μηνός (1965), Το Κοροϊδακι της Δεσποινίδος (1960), Ο Ρωμιός Έχει Φιλότιμο (1968), Χριστίνα (1960), Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965), Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια (1966), Ο Στρίγγλος Που Έγινε Αρνάκι (1967) κ.ο.κ.

Μεγάλη είναι και η θητεία του στην ελληνική τηλεόραση, με χαρακτηριστικούς ρόλους.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1953 ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΟΙ
1953 ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ, ΤΟ
1954
ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, Η
1954 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
1955
ΓΛΕΝΤΙ, ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ
1956 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ
1957 ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΤΑΣ
1958 ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1958 ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
1958 ΑΔΕΚΑΡΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ

1959 ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ, Ο
1959 ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1960
ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ
1960
ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ, ΤΟ
1960
ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ, ΤΟ
1960 ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
1960 ΧΡΙΣΤΙΝΑ
1960 ΘΡΙΑΜΒΟΣ, Ο (ΟΤΑΝ Η ΜΟΙΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑ)
1960 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ
1960 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟ
1961 ΕΦΙΑΛΤΗΣ
1961 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΑ
1962 ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ (ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ)
1964 ΔΙΔΥΜΑ, ΤΑ
1965
ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, Η
1965 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
1965 ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ
1965 ΛΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, Ο
1966 ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ, Η
1966
ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ, Η
1966 ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡ 007
1966 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΑ
1967 ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΟΣ, Ο
1967 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ
1967 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΤΟ
1967
ΣΤΡΙΓΓΛΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ, Ο
1967 ΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1967 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1967 ΣΑΤΡΑΠΗΣ, Ο
1967 ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ (ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ, Η)
1968 ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ, Η
1968 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΤΟ
1968
ΡΩΜΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, Ο
1969 ΘΟΥ ΒΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ
1969 ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, Η
1969 ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
1969 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, ΤΟ
1971
ΚΡΕΒΒΑΤΟΜΟΥΡΜΟΥΡΑ, Η
1971 ΑΓΑΠΗΣΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ
1971 ΑΓΑΘΙΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΑΤΣΙΔΑ, Ο
1971 ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΝΑ, Η
1971 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1971 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
1971 ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ
1971 ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Ο
1971 ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ
1971 ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΠΑΛΑΒΙΑΡΗΣ
1972 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΓΕ ΠΛΑΚΑ, Ο
1972 ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
1972
ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ
1972 ΑΠ' ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΩΝΙΑ
1972 ΕΡΩΤΙΑΡΗΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
1973 ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΟΙ
1973 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ
1973 ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ, Ο

Αρχεία Video:

Ο Ρωμιός Έχει Φιλότιμο