Χατζηχρήστος Κώστας


xatzhxrhstos2
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1921. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944 και στον κινηματογράφο το 1952 στο Πύργο των ιπποτών των Νίκου Τσιφόρου, Γ. Ασημακόπουλου.
Γρήγορα, καθιερώθηκε ως ένας από τους δημοφιλέστερους κωμικούς της ελληνικής οθόνης.
Κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής του επέκτεινε τη δραστηριότητά του και στο χώρο της σκηνοθεσίας, αναλαμβάνοντας μερικές φορές και την παραγωγή (Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο κ.α) συνεργαζόμενος κάποιες άλλες με τον Απόστολο Τεγόπουλο (Καπετάνιος για κλάματα κ.ά.), ενώ πάντα κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ρόλος που ενσάρκωσε πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο, είναι του βλάχου Θύμιου (αντίστοιχο βλάχο είχε και ο Γιαννόπουλος, τον Κίτσο!). Αλλά ο ρόλος που θα τον κρατήσει αθάνατο είναι αυτός του μπακαλόγατου Ζήκου στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη, Της Κακομοίρας (εναλλακτικός τίτλος: Ο Μπακαλόγατος). Επίσης πολύ γνωστός είναι και ο ρόλος του σαν μικροαπατεώνα που ντύνεται χωροφύλακας στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, Ο Ηλίας του 16ου και σαν Κοντογιώργης στους Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες!

Η πορεία του στο θέατρο ήταν εξίσου λαμπρή. Έχει ιδρύσει δικό του θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, που φέρει τ' όνομά του.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Καίτη Ντιριντάουα. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2001, από καρκίνο.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):

1952 ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ, Ο
1954 ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΠΕΤΑΙ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ
1954 ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ)
1955 ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ, Ο (Ι)
1955 ΓΚΟΛΦΩ
1955 ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ
1955 ΤΡΙΑ ΜΩΡΑ, ΤΑ
1956 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ
1956 ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1956 ΤΡΙΑ ΚΟΘΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΚΟΘΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΑ)
1956 ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ
1957 ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ
1957 ΘΕΙΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΕΤΑΣ, Ο (ΕΧΕΙ ΘΕΙΟ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ)
1957 ΜΑΝΟΥΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ
1957 ΤΣΑΡΟΥΧΙ ΠΙΣΤΟΛΙ ΠΑΠΙΓΙΟΝ (ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΚΑΣ)
1957 ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ, ΤΑ
1957 ΤΡΕΙΣ ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒΣ
1957 ΤΖΙΠ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΙ ΑΓΑΠΗ
1958 ΓΕΡΑΚΙΝΑ
1958 ΚΟΜΗΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ, Ο
1959
ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ, Ο
1959 ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ
1959 ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ
1959 ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
1959 ΘΥΜΙΟΣ ΤΑ 'ΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο
1959 ΛΙΖΑ ΤΟ 'ΣΚΑΣΕ, Η
1959 ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΑ
1959 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΣΣΑ
1960
ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΔΕΣ
1960 ΝΤΕΡΒΙΣΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1960 ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ
1960 ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΙ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ
1960 ΘΥΜΙΟΣ ΤΑ 'ΧΕΙ 400, Ο
1961 ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟ
1961 ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ, Ο
1961 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ, ΤΟ
1961 ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
1962
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, Ο
1962 ΜΙΧΑΛΗΟΣ ΤΟΥ 14ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, Ο
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1962 ΤΑΞΙΤΖΗΣ, Ο (ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ, Ο)
1963 ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ, Ο
1963 ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ, Ο
1963
ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ (ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ, Ο)
1963 ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ, Ο
1963 ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΙΠΤΗΖ, Ο (ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ, Ο)
1963 ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ, Ο
1964 ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ, ΟΙ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1964 ΕΝΑΣ ΖΟΡΙΚΟΣ ΔΕΚΑΝΕΑΣ
1964 ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ, Ο
1965 ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 005 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΥΣΟΠΟΔΑΡΟΥ
1965 ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΝΟ ΜΙΣΤΕΡ ΤΖΟΝΣΟΝ)
1966 ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟΣ, Ο
1966 ΦΩΣ... ΝΕΡΟ... ΤΗΛΕΦΩΝΟ... ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
1966 ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ
1966 ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΔΡΑΣΗ, Ο
1967 ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ ΣΥΡΤΑΚΙ
1968 ΤΥΧΕΡΑΚΙΑΣ, Ο (ΘΥΜΙΟΣ, ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΠΟ)
1969 ΚΑΚΟΣ, Ο ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΟΔΟΣ, Ο
1969 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΑΤΑ, Ο
1970 ΑΠΙΘΑΝΟΣ, Ο
1970 ΕΝΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ' ΑΛΛΑ
1970 ΕΝΑΣ ΧΙΠΠΥΣ ΜΕ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ
1971 ΘΥΜΙΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΣΙΤΣΙΟΥ (ΘΥΜΙΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ)
1971 ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ
1972
ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ, Η

Αρχεία Video:

Της Κακομοίρας