Ξανθόπουλος Νίκος


xanthopoulos2
Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας, ένα προσφυγικό συνοικισμό, στις 14 Μαρτίου του 1934. Παιδί Πόντιων προσφύγων μεγάλωσε φτωχικά και ο πόλεμος τον βρήκε στη φυλακή, μικρό παιδί ακόμα, μαζί με τη μητέρα του, αφού ο πατέρας του ήταν αντιστασιακός. Ο πατέρας του τσαγκάρης, ψαράς και αντιστασιακός, ανάμεσα σε όλα τ' άλλα. Η μητέρα του, προσπαθούσε να τα φέρει όλα βόλτα μόνη της, αφού ο πατέρας του το 'χε συνήθειο να "εξαφανίζεται" κατά περιόδους. "Μια μέρα πήγε να φέρει κρασί και έκανε 6 μήνες να γυρίσει" λέει ο Ξανθόπουλος στο βιβλίο του!

Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ, "το σωματείο των προσφύγων". Η μεγάλη του αγάπη ήταν τα βιβλία. Από μικρός διάβαζε ό,τι έπεφτε στα χέρια του, χάρη σε ένα γείτονα του τυπογράφο που του δάνειζε βιβλία (τα βιβλία ήταν είδος πολυτελείας τις δύσκολες αυτές εποχές). Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο. Ίνδαλμα του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης. Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου.. Ηθοποιός της σκηνής από το 1957 ως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο. Στο Εθνικό Θέατρο, μαθητής ακόμα, συμμετείχε ως μέλος του χορού, σε διάφορες τραγωδίες, περιοδεύοντας στο εξωτερικό.

Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο, έγινε με το Θίασο Κατερίνας, στην κομεντί "Βιργινία". Συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο με διάφορους ρόλους: "Η κυρία δε με μέλει", "Λα μάμα", "Ηλέκτρα" (Θίασος Ροντήρη, όπου έπαιξε το ρόλο του Ορέστη), "Είσοδος υπηρεσίας", "Σκάνδαλα στην εξοχή" και το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" (Θίασος Κατράκη). Συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, ακόμα και επιθεώρηση.

Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Εδώ και 10 περίπου χρόνια διέκοψε τις εμφανίσεις του και ασχολείται με αγροτικές δουλειές στο κτήμα του στην Αττική.

Η Κινηματογραφική Περιπέτεια

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1958, στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού, Το Εισπρακτοράκι, στο πλευρό του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου. Ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής, καθιερώθηκε από το σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ-Φιλμ), με τον οποίο ξεκίνησε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 μέχρι το 1971, σε μουσικές δραματικές ταινίες.

Εκίννηση στις ταινίες της νεοσύστατης Κλακ Φιλμ έκανε το 1963, στη ταινία Πληγωμένες Καρδιές, στον ρόλο του κακού κουνιάδου! Η αρχή της τυποποίησης των ρόλων του Ξανθόπουλου, έγινε ένα χρόνο αργότερα, στην ταινία Αγάπησα και Πόνεσα. Εδώ πρωτόλεια, όλα τα στοιχεία που καθιέρωσαν τον Ξανθόπουλο στη συνείδηση του κόσμου σαν παιδί του λαού: σπαραξικάρδιο σενάριο του Ολύμπιου - σκηνοθεσία / παραγωγή: Τεγόπουλος/ΚΛΑΚ Φιλμ - ρόλος Ξανθόπουλου αδικημένου από την κοινωνία και τραγούδι από τον Ξανθόπουλο. Αν ο Ξανθόπουλος δε ζητούσε από τον Τεγόπουλο ρόλους πιο λαϊκούς μετά το Πληγωμένες Καρδιές και αν το Αγάπησα και Πόνεσα δεν γινόταν, όλα θα ήταν διαφορετικά!

Για τις ανάγκες των ταινιών έγινε τραγουδιστής υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ανάμεσα στις υπόλοιπες, πρωταγωνίστησε σε 30 δραματικές ταινίες, στις οποίες ερμήνευσε 300 τραγούδια. Αναλυτικά η Φιλμογραφία του.

Το 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε την Ελλάδα.

Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία, μετα από παρέλευση 24 ετών, έρχεται το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλακου, Με τον Ορφέα τον Άυγουστο.

Το Τραγούδι

Μετά το 1971, σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο, μεταπήδησε στο λαϊκό τραγούδι. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια: μεγάλες επιτυχίες των Καλδάρα, Μανισαλή, Ξαρχάκου, Σπανού, Άκη Πάνου, Μητσάκη και Χρήστου Νικολόπουλου.

Ακολούθησε μια μακρά περίοδος μακρυά από τον Κινηματογράφο και τον "εχθρό του" την τηλεόραση και πολλές τουρνέ στο εξωτερικό με διάφορα σχήματα, πάντα για τραγούδι. Γύρισε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει Ελληνισμός, (Αμερική - Αυστραλία - Ευρώπη κοκ) τραγουδώντας. Εμφανίστηκε περί τις 15 φορές στην Αμερική, 5 φορές στην Αυστραλία και επί 25 χρόνια σ' όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Βιοποριστικώς η πρωταρχική του ενασχόληση ήταν το τραγούδι. Οι μεγάλες τουρνέ στο εξωτερικό, από τα περίεργα χρόνια της δικτατορίας μέχρι πολύ αργότερα, τον κάναν ευρέως γνωστό στα πέρατα του κόσμου, όπου υπήρχε βαθιά ριζωμένος ο απόδημος ελληνισμός. Οι Έλληνες του εξωτερικού σχηματίζαν ουρές για να τον δουν όπου κι αν έπαιζε.

Τα Σήριαλ

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά "Αγρίμια".

Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού, "Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού". Παίζει τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του. Καθώς ο ρόλος απαιτούσε από τον Ξανθόπουλο να καπνίζει, έγινε η αιτία να ξανακυλήσει στο κάπνισμα (το είχε κόψει).

Το 1994, έπαιξε σε μια τηλεοπτική δραματική σειρά με το όνομα "Στην Κόψη του Ξυραφιού".

Οι Βιντεοκασσέτες

Η πόρωση των βιντεοταινίων, βρίσκει τον Ξανθόπουλο το 1989, να συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο "Μινόρε μιας Καρδιάς" που κυκλοφόρησε σε 3 κασσέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Μαζί του συμπρωταγωνιστούσαν η Χριστίνα Σύλβα και ο Βασίλης Τσάγκλος. Κατόπιν προέκυψε το "Η Αγάπη που δε Γνώρισε Σύνορα" (Σκηνοθεσία Απόστολος Τεγόπουλος, Σενάριο Πάνος Κοντέλης, Συμπρωταγωνιστές Χριστίνα Σύλβα και Μαίρη Βιδάλη). Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι και κυκλοφόρησε σε δύο κασσέτες. Αργότερα προβλήθησε σε μορφή 8 επεισοδίων στο MEGA.

Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, "Η Καρδιά του Πατέρα" (σενάριο Λευτέρης Καπώνης, συμπρωταγωνιστές οι Τέτα Κωνσταντά, Χρήστος Ζορμπάς και Βασίλης Τσάγκλος) και "Στο Περιθώριο της Ζωής σου" (σενάριο Απόστολος Τεγόπουλος, συμπρωταγωνιστές Ελ. Αλεξοπούλου και Καίτη Φίνου).

και τα Βιβλία!

Στα τέλη 2005 εκδίδει την αυτοβιογραφία του (Όσα Θυμάμαι και Όσα Έζησα) για τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ και αρχίζει εμφανίσεις στην Ελλάδα για την προώθηση του βιβλίου του!

Χρυσή περίοδος της κινηματογραφικής του καριέρας, υπήρξε η τριετία 1967-1969, όπου κυκλοφόρησαν οι πλέον κλασικές ταινίες του (Άδικη Κατάρα, Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί, Η Καρδιά ενός Αλήτη, Ταπεινός και Καταφρονεμένος, Ξεριζωμένη Γενιά, Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου, Η σφραγίδα του Θεού).

πηγή: NikosXanthopoulos.com

Φιλμογραφία:

1958 ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙ, ΤΟ
1958 ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΣΕΝΑ, Η
1959 ΠΩΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ
1960 ΝΤΕΡΒΙΣΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1960 ΗΔΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ (ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΟΥ, Ο - ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ)
1960 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΟ
1960 ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Ο
1960 ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ, Η
1961 ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ, Ο
1961 ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ, ΤΟ (ΑΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Ο)
1962 ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΜΗΤΕΡΑ (ΔΙΧΩΣ ΜΗΤΕΡΑ)
1962 ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ, Η (ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ, Ο)
1962 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΟΙ
1962 ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ (ΚΥΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ ΙΙ, ΛΥΤΡΩΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ)
1963 ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑ
1963 ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΧΕΡΙΑ
1963 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ)
1963 ΛΕΝΙΩ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ (ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ)
1963 ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
1963 ΜΙΣΟΣ
1964 ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ
1964 ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΑΗΜΟΣ
1964 ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
1964 ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΟΝΟ
1964 ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ
1965 ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
1965 ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ
1965 ΠΕΡΙΦΡΟΝΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
1965 ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ
1966 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ, Ο
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΩ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ, Ο
1967 ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967 ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ
1968 ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΗΤΗ, Η
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1969 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1969 ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1969 ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1969 ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥ, Η
1969 ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η
1969 ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1970 ΑΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΩΝ, Ο
1970 ΕΣΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΩ
1971 ΑΝΔΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ Ν΄ ΑΓΑΠΟΥΝ, ΟΙ
1971 ΖΟΥΣΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
1995 ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Νίκος Ξανθόπουλος: το αγαπημένο παιδί του λαού. Με σύμμαχο τον Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ Φιλμ) και τα σπαραξικάρδια σενάρια, ο κόσμος σχημάτιζε ουρές έξω από τους κινηματογράφους για "να ρίξει κλάμμα και να το 'φχαριστηθεί".

Αρχεία Video:

Σκηνές από γνωστές ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου