Τζανετάκος Αλέκος


tzanetakos2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου (Σταυράκου). Πρωτοεμφανίστηκε το 1957 σε ρόλους κλασσικού ρεπερτορίου, με το Περιφερειακό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κώστα Χατζίσκου, σε τουρνέ ανά την Ελλάδα.

Αργότερα καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής στο θέατρο Μπουρνέλη στο πλευρό σπουδαίων κωμικών, όπως των Μακρή, Αυλωνίτη, Σταυρίδη, Βλαχοπούλου κ.ά. Μια μεγάλη θεατρική του επιτυχία ήταν, "Ο τρελός του Λούνα Πάρκ", στην οποία είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση και η οποία έκανε περιοδεία σ' όλη την Αμερική.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία Η αρπαγή της Περσεφόνης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ, με την οποία γύρισε πολλές ταινίες και έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό, με το ρόλο του "καρπαζοεισπράχτορα", που τον καθιέρωσε. Ενας μεγάλος αριθμός ταινιών του, ήταν σε σενάριο δικό του.

Στο μεταξύ, στο θέατρο υπηρέτησε για 12 χρόνια την επιθεώρηση και για άλλα 13 την πρόζα και την κωμωδία, συνεργαζόμενος με πολλούς θιάσους. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, πήρε την απόφαση να αποχωρίσει από το θέατρο και ασχοληθεί με τη συγγραφή 170 σεναρίων που γυρίστηκαν βιντεοταινίες, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Αργότερα, απομακρύνθηκε εντελώς από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Ήταν πρωταθλητής μοτοσικλέτας και είχε κερδίσει δέκα κύπελλα σε ισάριθμους αγώνες.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):

1956 ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ, Η
1956
ΔΡΑΚΟΣ, Ο
1959
ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ, Ο
1962 ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962
ΝΟΜΟΣ 4000
1962 ΝΥΦΗ ΤΟ ΣΚΑΣΕ, Η (ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;)
1962 ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ (ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ)
1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1962 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
1963
ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ
1963
ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ
1963 ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ, Ο
1963 ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ, ΟΙ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ)
1963 ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΙΠΤΗΖ, Ο (ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ, Ο)
1963 ΙΛΙΓΓΟΣ
1964
ΒΙΛΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ, Η
1964 ΕΓΩΙΣΜΟΣ
1964 ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
1965 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΟΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ)
1965
ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ, ΕΞΥΠΝΟ ΜΟΥΤΡΟ (ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ, Ο)
1965 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ
1965
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1965 ΕΧΘΡΟΙ, ΟΙ
1965 ΚΑΝΕ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, Ο
1966 ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ, Η
1966 ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, Ο ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪΣ, Ο
1967 ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ, Ο
1967
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
1967 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ
1967 ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΛΕΦΤΑΣ
1967 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ
1967 ΚΟΚΟΒΙΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΟΣ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ
1967 ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Ο
1967 ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Ο
1967 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ, Η (ΚΟΛΠΑΖΟΥ, Η)
1968 ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
1968 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Η
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ΄ ΧΕΙ 400, Ο
1968 ΓΙΓΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, Ο
1969
ΘΥΜΑ, ΤΟ
1969 ΜΠΛΟΦΑΤΖΗΣ, Ο
1969 ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ, Η
1969 ΞΥΠΝΑ ΚΟΡΟΪΔΟ
1969 ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ, ΤΟ (ΙΙ)
1969
ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΑ, Η
1970 ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΣΣΟΙ
1970 ΕΝΑΣ ΒΕΓΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
1970 ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1970 ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ, Ο
1970 ΑΠΙΘΑΝΟΣ, Ο
1970 ΔΥΟ ΤΡΕΛΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΤΣΙΔΑΣ
1970 ΤΡΕΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΓΟΡΙΑ
1971
ΤΡΕΛΟΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ, Ο
1971 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
1971 ΔΥΟ ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΡΟΪΔΑ
1971 ΔΥΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΓΛΕΝΤΖΕΔΕΣ
1971 ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ
1971 ΚΑΥΤΑ, ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ (ΚΑΚΑ, ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ)
1971 ΠΑΡΑΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΡΑΛΛΙΣΤΑΣ, Ο
1971 ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΠΑΛΑΒΙΑΡΗΣ
1972 ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ
1972 ΕΝΑΣ ΓΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΛΑ ΕΛΑΦΡΥΣ
1972 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΝΥΦΕΣ, ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΑΜΠΡΟΙ

Αρχεία Video:

Κάτι Να Καίει