Τσαγανέας Χρήστος


tsaganeas2
Γεννήθηκε στη Βράιλα Ρουμανίας το 1906. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου. Ηθοποιός της σκηνής από το 1929 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1933, στην ταινία Ο κακός δρόμος.

Έγινε ευρύτερα γνωστός με τον χαρακτηριστικό του ρόλο στην ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται και πολύ αργότερα στο Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο σαν ο διευθυντής, ο διευθυντής βεβαίως - βεβαίως! Άλλοι χαρακτηριστικοί του ρόλοι στον κινηματογράφο είναι, μεταξύ άλλων: Μια Ζωή την Έχουμε (1958), Ο Θόδωρος και το Δίκανο (1962), Η Κυρία του Κυρίου (1962), Κάτι Να Καίει (1963), Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης (1963) κ.ο.κ.

Ηταν σύζυγος της ηθοποιού Νίτσας Τσαγανέα. Πέθανε στις 2 Ιουλίου 1976.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1933 ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ο
1939 ΑΓΝΟΥΛΑ
1948
ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
1948
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ, ΟΙ
1948 ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ
1952 ΕΤΣΙ ΕΣΒΗΣΕ Η ΖΩΗ ΜΟΥ
1954 ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Ο
1954 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
1955
ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1955
ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ, ΤΟ
1955
ΤΖΟ, Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ
1958
ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ
1958 ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ, Ο
1959
ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1959 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ
1959 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΑ
1960 ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ (ΧΑΜΙΝΙ, ΤΟ)
1960 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
1960 ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ
1961 ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ (ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ)
1961 ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΑ
1961 ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ, Ο
1961 ΜΗΝ ΚΛΑΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
1961 ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1961 ΝΙΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΩΤΑ, ΤΑ
1962
ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, Η
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1962 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1962
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ, Ο
1962 ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ, Ο
1962 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ, ΟΙ
1962 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

1962 ΟΡΦΑΝΗ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ
1963 ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ
1963
ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ, Ο
1963 ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ, Ο
1963 ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΥΧΤΑ (ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ)
1964 ΑΛΥΓΙΣΤΗ ΣΤΗ ΖΩΗ
1965 ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ
1965 ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΣ Ο ΠΟΝΟΣ ΜΟΥ (ΑΤΥΧΗΜΑ, ΤΟ)
1965 ΦΤΩΧΟΣ ΑΛΛΑ ΤΙΜΙΟΣ
1965 ΣΤΟΡΓΗ
1965 ΠΙΚΡΑΓΑΠΗΜΕΝΗ, Η (ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ, Η)
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966 ΑΡΤΙΣΤΑ, Η
1966 ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ
1966 ΘΥΣΙΑ
1966 ΧΩΡΙΣΑΜΕ ΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΟ
1966 ΣΥΡΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, ΤΟ
1967 ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ
1967 ΚΟΚΟΒΙΟΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΟΣ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ
1967 ΛΑΛΑΤΟ ΛΑΛΑΚΗ (ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ, ΤΑ)
1967 ΣΑΤΡΑΠΗΣ, Ο
1967 ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ, ΤΟ
1968 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
1968
ΡΩΜΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, Ο
1968 ΑΝΔΡΕΣ ΔΕ ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ, ΟΙ
1968 ΔΟΚΤΩΡ ΖΙ ΒΕΓΓΟΣ
1968 ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ, Ο
1969 ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ
1970 ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ, Ο
1971
ΚΡΕΒΒΑΤΟΜΟΥΡΜΟΥΡΑ, Η
1971 ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ' ΑΛΛΑ
1971 ΚΑΘΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ
1971 ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ, Ο
1971 ΜΑΡΑ Η ΤΣΙΓΓΑΝΑ
1971 ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΕΥΓΕΙ

"Άνθρωποι άνθρωποι, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;" Χρήστος Τσαγανέας στην ταινία Οι Γερμανοί Ξανάρχονται (1948).