Στρατηγός Στέφανος


strathgos2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου (Καρόλου Κουν). Στη θεατρική σκηνή πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, στην παράσταση "Ενας απρόσκλητος μουσαφίρης". Συνεργάστηκε και με άλλους σημαντικούς θιάσους, συμμετέχοντας στις παραστάσεις "Κουτσομπόλης", "Βροχοποιός", "Εξοχικό κέντρο ο έρως" κ.ά.).

Παράλληλα, από το 1948 ξεκίνησε και την κινηματογραφική του σταδιοδρομία εμφανιζόμενος αρχικά στην ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Γρήγορα έγινε δημοφιλής παίζοντας ρόλους "καρατερίστα" και από το 1959 δοκίμασε τις δυνάμεις του και στο χώρο της σκηνοθεσίας, την οποία όμως εγκατέλειψε γρήγορα για ν' αφοσιωθεί και πάλι στην ηθοποιία.

Με την εμφάνιση της τηλεόρασης, πρωταγωνίστησε στη σειρά "Πρώτη γραμμή". Παράλληλα έκανε πετυχημένη καριέρα στο θέατρο. Ανήκει στην καλλιτεχνική οικογένεια των Στρατηγών με αδελφές τις Αλέκα, Στέλλα και Ρένα, όλες πετυχημένες πρωταγωνίστριες του μουσικού θεάτρου.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):

1948 ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ, ΟΙ
1952 ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ
1952 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ, ΤΟ
1953
ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ
1953 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΘΕΟ
1954
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 39
1955 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
1955
ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ, ΤΟ
1955 ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ (ΚΥΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ)
1955 ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ
1956 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
1956 ΓΙΑ ΔΥΟ ΡΟΓΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙ
1956
ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, ΤΟ
1957
ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ
1957
ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, Η
1957 ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ
1957 ΑΜΑΞΑΚΙ, ΤΟ
1957 ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ
1958 ΜΗΔΕΝ ΠΕΝΤΕ
1959 ΑΣΤΕΡΩ
1959 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ
1960 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΙΑΣ ΟΡΦΑΝΗΣ
1961 ΦΛΟΓΕΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
1962
ΑΤΣΙΔΑΣ, Ο
1962 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1963 ΚΑΘΑΡΜΑ, ΤΟ
1963 ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ, Ο
1963 ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1964 ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΑΗΜΟΣ
1964 ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ
1964 ΑΠΑΓΩΓΗ
1964 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ, ΟΙ
1964 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965 ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
1965 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ
1965 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ
1965 ΠΙΚΡΑΓΑΠΗΜΕΝΗ, Η (ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ, Η)
1966 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ, Ο
1966 ΖΕΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, Ο
1966 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1966 ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΕΝΗ, Η
1966 ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΤΟ
1967 ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ
1967 ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ (ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ)
1967 ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
1967 ΚΑΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ
1967 ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑΣ, Η
1967 ΛΑΛΑΤΟ ΛΑΛΑΚΗ (ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ, ΤΑ)
1967 ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ
1967 ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
1967 ΧΑΪΔΑΡΙ ΩΡΑ 3:30 ΑΠΟΔΡΑΣΑΤΕ
1967 ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΦΤΩΧΟΣ
1967 ΠΡΟΔΟΤΗΣ, Ο
1968 ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΕΤΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
1968 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
1968 ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
1969 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1969 ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥ, Η
1969 ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η
1969 ΑΓΑΠΗΣΑ ΕΝΑΝ ΠΡΟΔΟΤΗ
1969 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΜΟΥ (ΛΗΣΤΕΙΑ, Η)
1969 ΟΧΙ
1970 ΑΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΩΝ, Ο
1970 ΛΙΠΟΤΑΚΤΗΣ (ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ)
1970 ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
1970 ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
1970 ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, Ο
1971 ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕΣ
1971 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
1971 ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΕΤΟΙ
1971 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ
1972 ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ, ΟΙ
1972 ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
1973 ΠΟΛΕΜΙΣΤΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΟΙ