Πλατής Νικήτας


plaths2
Γεννήθηκε στην Αμοργό το 1912. Ηθοποιός της σκηνής από το 1932 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με το μουσικό έργο Ριρίκα του θίασου Ρ. Ρουγγέρη. Από το 1940 εμφανίστηκε πολλές φορές ως θιασάρχης και πρωταγωνίστησε σε οπερέτες, κωμωδίες και επιθεωρήσεις. Ραράλληλα με τη μακρόχρονη σταδιοδρομία του ως ηθοποιός, εργάστηκε και ως συγγραφέας (έχει γράψει πέντε θεατρικά έργα και περί τα διακόσια νούμερα σε επιθεωρήσεις).

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1958 στις ταινίες Ο Μιμίκος και η Μαίρη και η Κυρά Μας η Μαμή. Από τότε έγινε ένα από τα βασικά πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου, αφού τον συναντάμε σε δεύτερους και πρώτους ρόλους, σε 112 ταινίες.

Το 1972 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση στη σειρά "Μπολσόϊ Ιβάν και Μπιγκ Τζων", ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό με τη συμμετοχή του στο σήριαλ "Μεθοριακός Σταθμός".

πηγές:
Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):

1958 ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ, Η
1958 ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΡΗ, Ο
1960 ΧΡΙΣΤΙΝΑ
1961 ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΛΤΣΑ
1962
ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1962 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
1963
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1963
ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ, Ο
1963 ΛΕΝΙΩ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ (ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ)
1963 ΤΥΧΕΡΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ, ΤΟ
1964
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
1964 ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ, ΟΙ
1964
ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η
1965 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ, ΤΡΕΛΛΟΣ ΒΕΓΓΟΣ
1965 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
1965 ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ
1965
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
1965 ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1965 ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ
1965 ΚΑΛΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
1965 ΒΑΝΑ
1965 ΚΑΙ ΟΙ 14 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
1965 ΦΤΩΧΟΣ ΑΛΛΑ ΤΙΜΙΟΣ
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966
ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ
1966 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ, Ο
1966
ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ, Η
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΩ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ, Ο
1966 ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΤΡΕΛΑΡΑΣ, Ο (ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΛΟΡΔΟΣ, Ο)
1966 ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ ΑΠ' ΤΗ ΖΩΗ
1966 ΑΔΕΛΦΙΑ, ΤΑ (ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ, ΑΛΗΤΕΣ, ΠΟΥΛΙΑ)
1966 ΔΟΣΑΤΖΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
1966 ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ (ΕΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ)
1966 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, Η (ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Η)
1966 ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΔΡΑΣΗ, Ο
1966 ΠΡΟΞΕΝΗΤΡΑ ΠΡΑΚΤΩΡ 017
1967 ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ, Ο
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΤΟ
1967 ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΕΙΑΤΑ
1967 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ
1967 ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ
1967 ΛΑΛΑΤΟ ΛΑΛΑΚΗ (ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ, ΤΑ)
1967 ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ
1968 ΖΗΛΙΑΡΑ, Η
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ΄ ΧΕΙ 400, Ο
1968 ΘΥΡΩΡΙΝΑ, Η
1968 ΠΡΟ-ΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΤΟ
1968 ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ, Ο
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1969 ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1969 ΗΣΑΪΑ ΜΗ ΧΟΡΕΥΕΙΣ
1969
ΘΥΜΑ, ΤΟ
1969
ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΑ, Η
1969 ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΡΟΪΔΟ, ΤΟ
1969 ΑΛΤ ΚΑΙ Σ' ΕΦΑΓΑ, ΕΔΩ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
1969 ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, Ο
1969 ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
1969 ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
1969 ΣΜΥΡΝΙΑ, Η
1970 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ
1970 ΝΑ 'ΤΑΝΕ ΤΟ 13 ΝΑ 'ΠΕΦΤΕ ΣΕ 'ΜΑΣ
1970 ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΣΣΟΙ
1970 ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1970 ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ, Ο
1970 ΑΔΕΛΦΙΑ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΤΑ
1970 ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ, Η
1970 ΕΝΑΣ ΚΙΤΣΟΣ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
1970 ΕΝΑΣ ΧΙΠΠΥΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1970 ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
1970 ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
1970 ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ, Ο
1970 ΣΚΛΑΒΑ, Η
1970 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ, Η
1970 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΗΣ, Ο
1970 ΝΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΤΑ ΧΙΟΝΑΤΕΣ, Ο
1971 ΑΓΑΠΗΣΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ
1971
ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ
1971 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 5:30
1971 ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ
1971 ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΟΣ, Ο
1971 ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ, Η
1971 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ
1971 ΓΡΑΜΜΟΣ
1971 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
1971 ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
1971 ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΝΑ, Η
1971 ΖΑΒΟΛΙΑΡΑ, Η ΙΙ
1971 ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
1971 ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
1971 ΜΑΡΑ Η ΤΣΙΓΓΑΝΑ
1971 ΠΑΡΑΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΡΑΛΛΙΣΤΑΣ, Ο
1971 ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΠΑΛΑΒΙΑΡΗΣ
1972 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΓΕ ΠΛΑΚΑ, Ο
1972 ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
1972 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ, Ο (ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝΕ ΤΗ ΝΥΦΗ)
1972 ΕΝΑΣ ΓΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΛΑ ΕΛΑΦΡΥΣ
1972 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΝΥΦΕΣ, ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΑΜΠΡΟΙ
1972 ΠΡΟΕΔΡΙΝΑ, Η
1973 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, ΤΑ

Αρχεία Video:

Η Χαρτοπαίχτρα
Φωνάζει ο Κλέφτης