Παράβας Σταύρος


parabas2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κ. Μιχαηλίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο πλάι στην Κατερίνα, με το έργο "Το πρώτο ψέμα" και αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου.

Στο μεταξύ είχε εμφανιστεί ήδη στον κινηματογράφο από το 1960 στην ταινία Χριστίνα. Η θητεία του στον κινηματογράφο συνεχίστηκε με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ή έπαιζε σε μικρότερους ρόλους. Ειδικεύτηκε σε ρόλους φαρσοκωμωδίας, παίζοντας είτε τον "φλούφλη" (Πίπης), είτε τον μάγκα τον βαρύ κι ασήκωτο. Την ίδια περίοδο συνέχισε στο μουσικό θέατρο συνεργαζόμενος με τον Κώστα Χατζηχρήστο και υπηρέτησε αυτό το είδος θεάτρου για πολλά χρόνια, κάνοντας μερικά πολύ γνωστά επιθεωρησιακά νούμερα: "Nτένις ο τρομερός", "Ντιρλαντά", "Ο Τζίμ ο νέγκρος" κ.ά.

Στη συνέχεια έκανε μια στροφή στην καριέρα του και ερμήνευσε ρόλους κλασσικού ρεπερτορίου: "Πλούτος" (στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο), "Σάββατο Κυριακή Δευτέρα", "Ιππείς" (με το Αμφιθέατρο του Ευαγγελάτου), "Ψύλλοι στ' αυτιά" (με το Θίασο Καλογεροπούλου), "Εκκλησιάζουσες", "Μονό ζευγάρι" (με συμπρωταγωνιστή το Νίκο Κούρκουλο), "Σκουπίδια", "Τα Χριστούγεννα των Κουπιέλο", "Ζορμπάς" κ.ά.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στα σήριαλ: "Το φάντασμα", "Τα αδέρφια", "Οικογένεια Μουσαμά".

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του: Το Έξυπνο Πουλί, Φίφης ο Αχτύπητος και το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):

1960 ΧΡΙΣΤΙΝΑ
1960 ΘΥΜΙΟΣ ΤΑ 'ΧΕΙ 400, Ο
1961 ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟ
1961 ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ, Ο
1961 ΔΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ, ΤΟ
1961 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ, ΤΟ
1961 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
1962 ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
1962
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, Ο
1962 ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ
1962 ΜΙΧΑΛΗΟΣ ΤΟΥ 14ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, Ο
1962 ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, Ο
1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1962 ΣΚΟΤΩΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ (ΕΣΚΟΤΩΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ)
1962 ΚΑΡΠΟΥΖΑΚΙ, ΤΟ
1963 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1964 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
1964 ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ
1964 ΕΚΛΕΨΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ
1964 ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ, Ο
1965 ΚΑΙ ΟΙ 14 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
1965 ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΣ, Ο
1965 ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
1966 ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ, Η
1966 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, Η (ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Η)
1966 ΦΙΦΗΣ, Ο ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ
1967 ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ, Ο
1968 ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΥΠΙΑ ΔΡΑΧΜΗ
1968 ΤΣΑΧΠΙΝΗΣ, Ο
1968 ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ, Ο
1968 ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ, ΟΙ
1970 ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ, Ο
1970 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΗΣ, Ο
1970 ΝΤΙΡΛΑΝΤΑΣ, Ο
1972
ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑΣ, ΤΟ
1972
ΜΑΓΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ, Ο (ΠΕΤΑΕΙ...)