Παπαγιαννόπουλος Διονύσης


papagiannopoulos2
Γεννήθηκε στο Διακοφτό της Αχαΐας το 1912. Πέθανε το 1984 από ανακοπή. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1938 και στον κινηματογράφο το 1947 στην ταινία Παιδιά της Αθήνας.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ως βασικό στέλεχος, παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε πολλές ταινίες, συνήθως πρωταγωνιστικούς ρόλους, που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού ως έναν ηθοποιό με μεγάλη γκάμα, έξω από κάθε τυποποίηση. Από τις συμμετοχές του στο θέατρο, πλέον σημαντική ήταν η συμμετοχή του στο "Μεγάλο μας Τσίρκο" (Θίασος Καρέζη-Καζάκου) το 1974.

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο σήριαλ "Λούνα Πάρκ" (κυρ Γιώργης), ρόλο με τον οποίο έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς του. Το 1993 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κάρολου Μωραΐτη, "Ο πρίγκιπας της ελληνικής κωμωδίας" (Εκδόσεις Βασδέκη), που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του.

Κορυφαίες στιγμές: Η Βίλλα των Οργίων, Δεσποινίς Διευθυντής, Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια, Τζένη Τζένη, Χτυποκάρδια Στο Θρανίο, Για Ποιον Χτυπά η Κουδούνα, Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια, Το Κοροϊδακι της Δεσποινίδος, Φωνάζει ο Κλέφτης, Γαμπρός Απ' το Λονδίνο κ.α.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):

1947 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΑ (ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ, ΟΙ)
1951 ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
1954
ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ, ΤΟ (ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΤΟ)
1954 ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Ο
1954 ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ, ΤΟ
1955
ΤΖΟ, Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ
1955
ΣΤΕΛΛΑ
1956 ΓΙΑ ΔΥΟ ΡΟΓΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙ
1957 ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ, ΤΑ
1957 ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ
1957 ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1958
ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ
1958 ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1958 ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΣΕΝΑ, Η
1958 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΛΗΤΕΣ
1958 ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

1959 ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ, Ο
1959 ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1959 ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288 (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1959 ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
1959 ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ, Ο
1959 ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΩΝΑ, Ο
1959 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ
1959 ΛΙΖΑ ΤΟ 'ΣΚΑΣΕ, Η
1959 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
1960
ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ
1960
ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ, ΤΟ
1960
ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ, Η
1960 ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΝΙΑΤΑ
1960 ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ, ΤΟ (ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ, Η)
1960 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟ
1960 ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ (ΕΙΔΥΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ)
1961 ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
1961 ΜΥΡΤΙΑ
1962 ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ, Ο
1962 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ, ΤΟ (ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΟ)
1962 ΚΛΑΨΕ ΦΤΩΧΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ
1962 ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ
1962 ΑΓΝΗ ΚΙ ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ
1962 ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
1962 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ, ΤΑ
1962 ΠΑΓΙΔΑ
1962 ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ
1963 ΓΕΛΙΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1963 ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ, Ο
1963
ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
1963
ΨΕΥΤΡΑ, Η
1963 ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ, Ο
1963 ΕΝΑΣ ΝΤΕΛΙΚΑΝΗΣ
1963 ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (ΛΑΥΡΑΚΙ, ΤΟ)
1963 ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΥΧΤΑ (ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ)
1964
ΒΙΛΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ, Η
1964 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1964 ΑΛΥΓΙΣΤΗ ΣΤΗ ΖΩΗ
1964 ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, Ο
1964 ΛΟΛΑ (ΛΟΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ)
1965 ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ
1965
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1965
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1965 ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ
1965 ΕΞΙΛΕΩΣΙΣ
1965 ΚΑΝΕ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
1965 ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΧΑΚΙ
1965 ΦΤΩΧΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ, Ο (ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ)
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966 ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΘΕΛΕΙ ΞΥΛΟ, Η (ΜΙΣ ΒΑΓΟΝΙ)
1966 ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ΄ ΜΟΥΝ ΑΝΤΡΑΣ
1966
ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ
1966
ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ, ΟΙ
1966 ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΨ
1966 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ
1966
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
1966 ΦΟΥΣΚΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ
1966 ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, Ο ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪΣ, Ο
1967
ΓΑΜΠΡΟΣ ΑΠ΄ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
1967 ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ
1967 ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ, Ο
1967 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΑΣ, Ο (ΚΑΤΩ Η ΠΡΟΙΚΑ)
1967 ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΟΥ (ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΑ)
1967 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ
1967 ΕΡΩΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, Ο)
1967 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ, Η (ΚΟΛΠΑΖΟΥ, Η)
1968
ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ, Η
1968 ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΟΥΔΟΥΝΑ
1968 ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ
1968 ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ
1968
ΨΕΥΤΗΣ, Ο
1968 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΑΦΑ
1968 ΔΟΚΤΩΡ ΖΙ ΒΕΓΓΟΣ
1968 ΕΜΠΑΙΝΕ ΚΙΤΣΟ
1968 ΕΝΑΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1968 ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ Τ' ΑΗΔΟΝΙ, ΤΟ
1968 ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ
1968 ΜΙΚΕΣ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ, Ο
1969 ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1969
ΓΟΗΣ, Ο
1969 ΕΝΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ
1969 ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ, Η
1969 ΞΥΠΝΑ ΚΟΡΟΪΔΟ
1969 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΑΤΑ, Ο
1969 ΓΑΜΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ (ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ)
1969 ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
1969 ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΓΑΡΙ ΔΟΛΛΑΡΙΑ
1969 ΝΥΦΟΠΑΖΑΡΟ
1970 ΔΑΣΚΑΛΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΛΕΒΕΝΤΙΑ, Ο
1970 ΝΑ 'ΤΑΝΕ ΤΟ 13 ΝΑ 'ΠΕΦΤΕ ΣΕ 'ΜΑΣ
1970 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ
1970 ΑΠΙΘΑΝΟΣ, Ο
1970 ΕΝΑΣ ΧΙΠΠΥΣ ΜΕ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ
1970 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΑΜΩΝ, Ο
1970 ΤΡΕΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΓΟΡΙΑ
1970 ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ
1971 ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΛΛΕΣ ΤΟΥ, Ο (ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ)
1971 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ
1971 ΖΑΒΟΛΙΑΡΑ, Η ΙΙ
1971 ΚΑΥΤΑ, ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ (ΚΑΚΑ, ΨΥΧΡΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ)
1971 ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΠΑΛΑΒΙΑΡΗΣ
1972 ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΣ
1972 ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
1972
ΜΑΓΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ, Ο (ΠΕΤΑΕΙ...)
1972 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΝΥΦΕΣ, ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΑΜΠΡΟΙ
1972 ΠΙΟ ΤΡΕΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΟΥΣ
1972 ΠΑΤΟΥΧΑΣ, Ο
1973 ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ, Ο
1973 ΜΟΝΑΧΟΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΓΑΘΙΑΡΗΣ, Ο (ΜΠΟΜΠΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ)

Αρχεία Video:

Χτυποκάρδια Στα Θρανία