Πάντζας Γιώργος


pantzas2
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, πλάι στους Μάνο Κατράκη και Μαίρη Αρώνη, με το έργο "Βασίλισσα Αμαλία". Η δεύτερη θεατρική δουλειά του έγινε στο ΡΕΧ και ακολούθησε η συνεργασία του με την Κατερίνα στο έργο "Μαριάννα Πινέτα". Αμέσως μετά έπαιξε για τρία χρόνια πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, στα έργα "Κυριακή στη Νέα Υόρκη", "Περάστε την πρώτη του μηνός" και "Χτυποκάρδια στο θρανίο". Με το θίασο της Τζένης Καρέζη πρωταγωνίστησε στο έργο, "Τζένη Τζένη", που αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

Το 1957, ήταν η χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία Το παιδί του δρόμου και ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός ταινιών, στις οποίες είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Η θητεία του στον κινηματογράφο τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό, ως έναν απ' τους πλέον δημοφιλής ζεν κωμίκ της ελληνικής οθόνης.

Παράλληλα συνέχισε τις εμφανίσεις του στο θέατρο και αργότερα στην τηλεόραση πάντα με επιτυχία.

Χαρακτηριστικές Στιγμές: Η Λίζα και η Άλλη, Ο Γαμπρός μου ο Δικηγόρος, Μικροί Μεγάλοι Εν Δράσει, Ο Γαμπρός μου ο Προικοθήρας, Μαριχουάνα Στοπ!

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):

1957 ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΟ (ΑΠΟ ΜΑΝΑ ΟΡΦΑΝΗ)
1959 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ
1960 ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1961 ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1962 ΟΡΓΗ
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, Ο
1962 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΩΣ
1962 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ, ΤΑ
1963 ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
1963 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
1963 ΤΡΕΛΛΟΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1964 ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ, Ο
1965 ΚΑΙ ΟΙ 14 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
1965 ΚΑΝΕ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
1965 ΦΤΩΧΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ, Ο (ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ)
1966 ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΤΡΕΛΑΡΑΣ, Ο (ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΛΟΡΔΟΣ, Ο)
1967 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΑΣ, Ο (ΚΑΤΩ Η ΠΡΟΙΚΑ)
1967 ΜΙΝΙ ΦΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΕ
1968 ΜΠΟΥΦΟΣ, Ο
1969 ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ
1969 ΤΡΕΙΣ ΤΡΕΛΛΟΙ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ
1969 ΞΥΠΝΑ ΚΑΗΜΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ
1970 ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ, Ο
1971
ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ, ΣΤΟΠ!
1971 ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΟΣ, Ο