Πάλλης Βύρων


pallhs2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923.

Σπούδασε στο Βασιλικό Θεάτρο. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1950, στο έργο "Άννα των χιλίων ημερών" (Θίασος Κοτοπούλη) και συνέχισε με το ίδιο σχήμα για μια τετραετία. Ξαναγύρισε στο Βασιλικό Θέατρο για την περίοδο 1955-1957. Η θεατρική πορεία του συνεχίστηκε συνεργαζόμενος με τους θιάσους των Λαμπέτη, Κατράκη και Χορν.

Γνωστός στο πλατύ κοινό, έγινε από τη ραδιοφωνική εκπομπή συνέχειας, "Το σπίτι των ανέμων", στο ρόλο του δικηγόρου Λαμπίρη.

Στον κινηματογράφο έγινε γρήγορα πρωταγωνιστής και στη συνέχεια παραγωγός και σκηνοθέτης μεταφέροντας στην οθόνη τις γνωστές ραδιοφωνικές του επιτυχίες. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το έκανε το 1954, στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, Θανασάκης ο Πολιτευόμενος παίζοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Συνέχισε τη θεατρική του σταδιοδρομία και για ένα διάστημα ίδρυσε δικό του θίασο. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό, παρτενέρ του στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

Πέθανε το 1995.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1954 ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ, Ο
1955 ΓΚΟΛΦΩ
1956 ΑΓΝΩΣΤΟΣ, Η
1957 ΓΥΝΑΙΚΑΣ, Ο
1958
ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ
1958 ΓΑΛΗΝΗ
1959 ΝΤΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ
1959 ΖΑΛΟΓΓΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ
1959 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΣΣΑ
1959 ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ
1960 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΙΑΣ ΟΡΦΑΝΗΣ
1960 ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ, ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ, Ο
1960 ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ
1961 ΑΝΤΙΓΟΝΗ
1961 ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑ
1962 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1963 ΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΝΑ, Ο
1963 ΑΝΗΣΥΧΑ ΝΙΑΤΑ (ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, Η)
1964 ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ, ΟΙ
1964 ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
1964 ΑΝΗΦΟΡΟΣ, Ο
1964 ΔΙΩΓΜΟΣ, Ο
1965 ΕΧΘΡΟΙ, ΟΙ
1966 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΣΤΕΦΑΝΙΑ
1966 ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
1966 ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΙΙ
1966 ΣΥΡΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, ΤΟ
1967 ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ, Ο
1968 ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
1968 ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
1968 ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΑ, ΤΑ
1969 ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, Η
1969 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΤΟ
1970 ΩΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΩΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
1972 ΤΥΨΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ