Νικολαϊδης Δημήτρης


nikolaidhs2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923.

Σπούδασε νομικά και παράλληλα τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη του επαφή με το παλκοσένικο πραγματοποιήθηκε το 1944, στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης "Ο τελευταίος ασπροκόρακας". Συνέχισε την καριέρα του στο θέατρο συνεργαζόμενος με το θίασο της Κατερίνας.

Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία Το Κορίτσι της Γειτονιάς. Καθιερώθηκε παίζοντας συνήθως δεύτερους ρόλους, που χάρη στο ταλέντο του δεν περνούσαν ποτέ απαρατήρητοι από τη μεγάλη οθόνη.

Το 1965 δοκίμασε για πρώτη φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες στο θέατρο, ενώ την επόμενη χρονιά κατάφερε να διεκπεραιώσει επάξια τη σκηνοθεσία της ταινίας Η γυναίκα μου τρελλάθηκε, σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου. Παρά το επιτυχές αποτέλεσμα της πρώτης του σκηνοθετικής προσπάθειας στον κινηματογράφο, τα επόμενα χρόνια θ' αρκεστεί μόνο σε εμφανίσεις μπροστά από το φακό, χωρίς βέβαια να σταματήσει τη σκηνοθεσία στο θέατρο.

Στην τηλεόραση έκανε την είσοδό του αρχικά μόνο ως ηθοποιός ("Τα παιδιά του Ζεβεδαίου") και αργότερα και ως σκηνοθέτης ("Εκείνες κι εγώ", "Θωμάς επί... Κολωνώ" κ.ά.).

Ήταν σύζυγος της ηθοποιού Σούλης Σαμπάχ. Πέθανε το 1993.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1954 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΤΟ
1956 ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, Η
1957
ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ
1958 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ
1958 ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ, Ο
1959
ΝΑ ΠΕΘΕΡΟΣ, ΝΑ ΜΑΛΑΜΑ
1959 ΠΩΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ
1960 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
1960 ΜΑΛΑΜΩ (ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ)
1960 ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ ΜΙΡΑΜΑΡΕ
1960 ΜΟΙΡΑ ΜΙΑΣ ΟΡΦΑΝΗΣ, Η
1961 ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟ
1961 ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
1961
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1961 ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ, Ο
1961 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
1961 ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ (ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ)
1961 ΕΦΙΑΛΤΗΣ
1961 ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
1962 ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ, Ο
1962 ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1962 ΔΥΟ ΜΑΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
1962 ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΛΑ
1962 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
1963 ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ, Ο
1963 ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ, Ο
1963
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1963
ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
1963 ΑΘΩΑ Η' ΕΝΟΧΗ
1963 ΑΦΟΣΙΩΣΗ
1963 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1963 ΤΥΧΕΡΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ, ΤΟ
1963 ΤΡΕΛΛΑΡΑΣ, Ο
1964 ΒΙΛΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ, Η
1964
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964
ΔΟΛΩΜΑ, ΤΟ
1964 ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΟΥ, Ο
1964
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
1964 ΠΡΟΔΟΣΙΑ
1964 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑ ΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο
1964 ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, Η
1964 ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
1964 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ, ΤΡΕΛΛΟΣ ΒΕΓΓΟΣ
1965 ΥΙΕ ΜΟΥ, ΥΙΕ ΜΟΥ
1965 ΚΑΤΑΡΑ ΜΕ ΔΕΡΝΕΙ ΒΑΡΙΑ
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966 ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ, Η
1966 ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ
1966 ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡ 007
1967 ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ
1967
ΘΟΥ ΒΟΥ, ΦΑΝΕΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ 000 (ΒΟΗΘΕΙΑ Ο ΒΕΓΓΟΣ)
1968 ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ, Η
1968 ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
1968
ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
1968 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΤΟ
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ ΧΕΙ 400, Ο
1968 ΜΠΟΥΦΟΣ, Ο
1968 ΤΣΑΧΠΙΝΗΣ, Ο
1969 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ, Ο
1969 ΜΠΛΟΦΑΤΖΗΣ, Ο
1969 ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ, Ο
1969 ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΣ, Ο
1969 ΞΥΠΝΑ ΚΑΗΜΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ
1970 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΗΣ, Ο
1971 ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ
1971 ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΠΑΛΑΒΙΑΡΗΣ
1972
ΡΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΦ-ΣΑΪΝΤ, Η

Αρχεία Video:

Μια Ιταλίδα Από την Κυψέλη