Μπάρκουλης Ανδρέας


mparkoulhs2
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936. Σπούδασε στη Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη. Έφηβος ακόμη, βρέθηκε να συμμετέχει σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το θίασο των Σπύρου Μουσούρη - Κρινιώς Παπά. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1956. Πριν τελειώσει τη Σχολή πήρε άδεια ηθοποιού, ως εξαιρετικό ταλέντο και εργάστηκε στο θέατρο Κοτοπούλη, με κλασικό ρεπερτόριο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ.

Το 1957, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία, Μαρία η πενταγιώτισσα. Από τότε έγινε ο δημοφιλέστερος πρωταγωνιστής του ελληνικού σινεμά. Έπαιξε πολλές φορές το δίδυμο με τον Θανάση Βέγγο, αλλά και πλάϊ στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Αργότερα έφυγε στην Αμερική, όπου ασχολήθηκε με το τραγούδι. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, αφοσιώθηκε στο ποιοτικό θέατρο, ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία σπουδαίους ρόλους. Περιστασιακά εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1957 ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ
1957 ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ, ΤΑ
1958
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
1958 ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1958 ΤΡΕΛΛΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ
1958 ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
1958 ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ (ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΜΑΝΟΥΛΑ)
1958 ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ (ΣΚΑΧΤΡΟ, ΤΟ)
1958 ΚΑΥΓΑΤΖΗΔΕΣ, ΟΙ
1958 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, ΤΟ
1958
ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΡΗ, Ο
1959 ΨΙΤ ... ΚΟΡΙΤΣΙΑ!
1959
ΜΟΥΣΙΤΣΑ, Η
1959 ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
1959 ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΩΝΑ, Ο
1959 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΘΥΜΙΟΣ ΤΑ 'ΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο
1959 ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ, Η (ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ, ΣΤΗ)
1959 ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ, ΤΟ
1959 ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ
1959 ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
1959 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
1960
ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ
1960 ΧΡΙΣΤΙΝΑ
1960
ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ, Η
1960
ΕΝΑΣ ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ (ΜΩΡΟ ΜΟΥ, ΤΟ)
1960 ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ, ΤΟ
1960 ΚΑΣΣΙΑΝΗ
1960 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΟ
1960 ΛΥΤΡΩΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1960 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ
1960 ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ, Η
1960 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΙΧΩΣ ΣΤΟΛΗ
1960 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟ
1961 ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΑ
1961 ΗΡΘΕΣ ΑΡΓΑ (ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΛΙΕΣ, Η)
1961 ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ
1961 ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑ
1961 ΜΗΝ ΚΛΑΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
1961 ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
1961 ΝΙΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΩΤΑ, ΤΑ
1962 ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ (ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΒΕΓΓΟΣ)
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1962 ΚΛΑΨΕ ΦΤΩΧΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ
1962 ΑΓΑΠΗ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ
1962 ΑΓΝΗ ΚΙ ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ
1962 ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ, Ο (ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ)
1962 ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ, Ο
1962 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
1962 ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η
1962 ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
1962 ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΠΤΑΣΙΑ, Η
1962 ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
1963 ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ
1963 ΜΑΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΓΕΝΝΗΣΕΣ (ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΜΟΥ)
1963 ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, Η
1963 ΦΥΓΗ
1963 ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ
1964
ΔΟΛΩΜΑ, ΤΟ
1964 ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ (ΒΕΓΓΟΣ ΣΩΦΕΡΑΝΤΖΑ, Ο - ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ, ΤΟ)
1964 ΑΛΥΓΙΣΤΗ ΣΤΗ ΖΩΗ
1964 ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
1964 ΤΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ
1965 ΚΑΙ ΟΙ 14 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
1966 ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΨ
1966
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
1967 ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ
1967
ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΕΝΟΣ, Ο
1967 ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΕΙΑΤΑ
1967 ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ
1968 ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
1968 ΟΛΓΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1968 ΜΑΥΡΟ ΣΤΑΧΥ
1968 ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
1968 ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ
1968 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ
1969 ΗΣΑΪΑ ΜΗ ΧΟΡΕΥΕΙΣ
1969 ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
1969 ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ, ΤΟ (ΙΙ)
1969 ΕΝΑΣ ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΩΝΑΣΗΣ
1970 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ
1970
ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΧΙΠΠΙΣΑ, Η
1970 ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΜΠΟΪ ΣΟΥ
1970
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ
1970 ΕΝΑΣ ΒΕΓΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
1970 ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, Η
1970 ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
1970 ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, Ο
1971
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
1971 ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
1971 ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΝΑ, Η
1971 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΟΥ (ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ)
1971 ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΕΤΟΙ
1971 ΠΡΟΚΛΗΣΗ (ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ - LOVE ABOVE ALL)
1972 ΕΚΒΙΑΣΤΑΙ, ΟΙ
1972 ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
1972 ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΙ
1972 ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΟ ΣΟΥ ΣΩΜΑ
1972 ΕΧΘΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ
1972 ΠΙΟ ΘΕΡΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ (TWO FACES OF LOVE)
1973 ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
1973 ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ, ΤΑ (ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ)

Αρχεία Video:

Τζένη Τζένη